eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

Elitklubba lépett be a világ leggazdagabb embere – minden luxust megengedhet magának

Bernard Arnault, az LVMH csoport vezetője több mint 200 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik – ez 68 644 milliárd forintnak felel meg.

A 74 éves férfi a történelemben a harmadik olyan személy, akinek becsült vagyona meghaladta a 200 milliárd dolláros küszöböt – írja a The Guardian. Korábban Elon Musk, a Tesla és Jeff Bezos, az Amazon vezetője is elérte ezt a mérföldkövet, mielőtt vagyonuk a technológiai cégek részvényárfolyamának esésével ezen érték alá csökkent.

A francia LVMH luxuscikk-birodalom részvényeinek értéke rekordot döntött, ennek köszönhette Arnault a mérföldkő elérését. Kedden 2,4 milliárd dollárral nőtt vagyona a kedvező részvényáraknak köszönhetően, így elérte a 201 milliárd dolláros szintet. Vagyona idén eddig 39 milliárd dollárral gyarapodott, mivel az LVMH részvényei 30 százalékkal emelkedtek. A tendencia annak köszönhető, hogy

a világ gazdagjai egyre jobban keresik a luxuscikkeket.

Arnault jelenleg 25 milliárd dollárral nagyobb vagyon fölött ül, mint Elon Musk, akinek 44 milliárd dollárjába került a Twitter felvásárlása tavaly, illetve vesztett részvényei értékéből az általa 13 százalékban tulajdonolt Tesla, melynek társalapítója és vezérigazgatója is. Jeff Bezos elsőként lépte át a 200 milliárd dolláros álomhatárt 2020-ban, jelenleg 128 milliárdos a vagyona, ezzel a világ harmadik leggazdagabb embere.

Arnault az LVMH elnöke és vezérigazgatója: a cég a Louis Vuitton, a Christian Dior és a Moët & Chandon márkák tulajdonosa. A vállalat részvényei az elmúlt három évben több mint 150 százalékkal emelkedtek, szerda reggel 853 eurós csúcsot értek el. Az LVMH tavaly 79,2 milliárd eurós rekordértékesítést ért el, és

1,5 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programba kezdett, ami tovább emelte a részvények árfolyamát.

A Louis Vuitton bevételei tavaly meghaladták a 20 milliárd eurót a Louis Vuittonnál, amely februárban a zenészből lett vállalkozót, Pharrell Williamst nevezte ki új férfiruha-tervezőjének.

Arnault, aki 35 évvel ezelőtt társalapítója és többségi részvényese volt a luxuscikkeket gyártó csoportnak, mérnökként végzett, majd a Ferret-Savinel építőipari vállalatnál kezdett dolgozni. Különböző vezetői pozíciókat töltött be, mielőtt 1978-ban elnök lett. 1984-ben elhagyta a céget és elvállalta a Financière Agache holdingtársaság átszervezését. Visszavezette a csoportot a nyereségességhez, miközben belevágott a világ vezető luxustermékeket gyártó vállalatának fejlesztésére irányuló stratégiába.

1989-ben az LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton többségi tulajdonosa, létrehozva ezzel a világ vezető luxustermékcsoportját. Arnault azóta is a vállalat elnök-vezérigazgatója, házasságából öt gyermeke született, akiket nemrégiben kulcsfontosságú pozíciókba nevezett ki a vállalaton belül. Januárban legidősebb gyermekét, Delphine-t nevezték ki a Christian Dior, a birodalom második legnagyobb márkájának vezetőjévé. Testvérét, Antoine-t pedig az LVMH-t és az Arnault család vagyonát irányító holdingtársaság élére nevezték ki.

Három fiatalabb gyermeke szintén fontos állást tölt be a világ legnagyobb luxuscégénél, amely olyan további márkákat tulajdonol, mint a Stella McCartney, a TAG Heuer, a Bulgari és a Tiffany. Alexandre Arnault a Tiffany vezetője, Frédéric Arnault a TAG Heuer vezérigazgatója, míg legfiatalabb testvérük, Jean Arnault a Louis Vuitton óraosztályának marketing- és termékfejlesztési vezetője.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×