eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az SK Siltron CSS számítógépes chipgyártó Bay Cityben lévő székházában 2022. november 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Joe Biden garázsából is bizalmas iratok kerültek elő

Ezek is az alelnöksége idejéből származnak. Különleges ügyészt neveztek ki az ügyben.

Újabb bizalmas iratok kerültek elő Joe Biden amerikai elnök wilmingtoni magánrezidenciájának garázsából – közölte Richard Sauber jogtanácsos a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

A héten ismertette a Fehér Ház, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több "minősített jelzéssel" ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen novemberben.

Biden csütörtökön elismerte, hogy most egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona "magánkönyvtárában", míg több másik dokumentumot a garázsában. Az iratok Biden alelnökségének idejéből származnak.

Hangsúlyozta, hogy

a Fehér Ház mindenben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával, amelynek célja kideríteni, hogy a kényes feljegyzések hogyan juthattak el magánlakására és volt washingtoni irodájába.

Sauber szerint haladéktalanul értesítették az igazságügyi tárcát az újabb iratokról, amelyeket átadtak a minisztérium jogászainak.

Merrick Garland amerikai igazságügy miniszter időközben bejelentette, hogy Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására. Garland a döntést a közérdekkel indokolta, hozzátéve, hogy Hur felhatalmazást kapott annak kivizsgálására is, hogy "egy természetes vagy jogi személy" megsértette-e a törvényeket.

A Biden volt irodájában talált iratok ügye párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump floridai birtokán több ezer hivatalos iratot találtak, de a volt elnök nem szándékozott visszaadni őket a levéltár kérése ellenére. Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Az ügy az igazságügyi tárcához került, és nyomozók fel is keresték a floridai birtokot, ahol további pár tucat iratot vettek át, Trump munkatársai pedig úgy nyilatkoztak, hogy nincs több titkosított dokumentum a birtokon. Ennek ellenére egy augusztusi házkutatáson további 13 ezer irat került elő a házból, melyek közül mintegy 100 szigorúan titkos minősítésű volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×