eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Joe Biden amerikai elnök (k) amerikai határőrök társaságában az Egyesült Államok és Mexikó közötti határon húzódó védőfal mellett, a texasi El Pasóban 2023. január 8-án. Hivatalba lépése óta Biden most először látogatott el a mexikói határra, ahol az utóbbi két évben egyre több illegális bevándorlót regisztrálnak a hatóságok.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Titkosított dokumentumok: Joe Biden meglepődött

Az elnök republikánus ellenfelei vizsgálatot indítanak az alelnöki korszakából származó, például Ukrajnáról és Iránról szól papírokról.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, „meglepte”, hogy titkosított dokumentumokat fedeztek fel volt irodájában.

Joe Biden számára kínos, hogy hasonló ügybe keveredett, mint nemezise, Donald Trump. A volt elnöknél az FBI augusztusban tartott házkutatást és talált az elnöksége idejéből származó, titkos anyagokat, amelyeket nem lett volna szabad magával vinnie.

Most, az általa sokat támadott Biden egyik volt irodájában, a Pennsylvaniai Egyetem Diplomácia Központjában fedeztek fel több doboznyi dokumentumot, amelyek Joe Biden alelnöksége idejéből származnak. Köztük voltak Ukrajnáról, Iránról és az Egyesült Királyságról szóló amerikai hírszerzési anyagok – mondták az ügyről először tudósító CNN forrásai.

Biden 2019-ig az egyetem tiszteletbeli professzora volt.

Az anyagokat saját ügyvédei találták meg, az őszi, félidős választások előtt, amikor lezárták az irodát.

Egyes papírokon az állt, hogy „Szigorúan Titkos/Bizalmas információ”. A CNN szerint az anyagok mellett a dobozokban privát dokumentumok voltak, például az elnök fia, Beau Biden 2015-ös temetési tervei.

Mindez néhány héttel azelőtt történt, hogy az amerikai igazságügyi miniszter különleges nyomozót bízott meg, hogy járjon el a Trump-dokumentumok ügyében. Közben Biden titkos anyagokat tartalmazó dobozait átadták a Nemzeti Archívumnak, amely az elnöki papírok őrzője, és amely informálta az igazságügyminisztériumot a felfedezésről.

A hivatal ki is nevezett egy nyomozót és vizsgálat indult.

Most, hogy az ügy hónapokkal később nyilvánosságra került, az épp mexikói hivatalos látogatáson tartózkodó Biden elnök meglepetésének adott hangot. Azt mondta: komolyan veszi a titkos iratokat és nem tudja, hogy ezek miről szóltak. „Teljességgel együttműködünk a vizsgálattal és reméljük, hogy hamarosan lezárul” – mondta.

Egyelőre nem tudni, hogy az elnöknek mennyi kellemetlensége lesz az ügyből. Mint a republikánus Donald Trumppal szimpatizáló Fox News megjegyezte: „a liberális médiát hevesen támadják, amiért elbagatellizálja a Biden dokumentumok botrányát”. A konzervatív csatorna szerint a Washington Post és a CBS sietett védelmébe venni az elnököt, miközben Trump feltette a kérdést: és Biden otthonában mikor tartanak házkutatást?

A Washington Post és a Guardian is arra utalt: „megpróbálnak majd párhuzamot vonni a Trump elleni üggyel, de ez teljesen más”. Az indok, hogy miért, az, hogy Trump esetében nemcsak inkorrekt módon kezelték a dokumentumokat, hanem „potenciálisan akadályozni akarták az igazságszolgáltatást és dokumentumokat semmisítettek meg”. A CBS szerint pedig a különbség az volt, hogy

Trump esetében otthonában, Biden esetében egy irodában találták meg a titkos, nemzetbiztonsági anyagokat, és Biden csapata azonnal és önként jelezte az anyagok felfedezését.

Keményebb elbánásban részesült Trump, amikor elnökként vissza akart tartani Ukrajnának szánt amerikai segélyeket, ha nem indul vizsgálat Biden fiának ukrajnai tevékenységével kapcsolatban: vádeljárás alá vonták. Biden viszont a nyilvánosság előtt anekdotázott arról, hogy még alelnökként megfenyegette Kijevet: nem kap meg egy milliárd dolláros támogatást, ha nem mozdítja el a Washington által korruptnak tartott Viktor Sohin főügyészt. A főügyészt el is mozdították. Biden hívei szerint a fellépéssel nem volt semmi gond, ez a fajta beavatkozás a kétpárti amerikai gyakorlatnak felel meg. Az akkori alelnök ellen pedig nem indult semmilyen eljárás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×