eur:
393.32
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond egy választási kampányrendezvényen Washingtonban 2022. november 2-án. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Titkos iratok a Biden-garázsban: "hol maradnak a szirénázó autók?"

Mi köze egy méregzöld Chevrolet Corvette sportkocsinak az amerikai nemzetbiztonsághoz? – szólhat az új keletű találós kérdés. A válasz pedig ez: Joe Biden elnök garázsa.

Az amerikai elnök újabb lehetőséget szolgáltatott ellenfeleinek, hogy kettős mércével vádolják a nemezisére, Donald Trumpra lesújtó FBI-t, a liberális médiát és a rivális demokratákat.

Most ugyanis rövid időn belül a második hír érkezett arról, hogy ő is szabálysértő módon tárolt fehér házi titkos iratokat és ezt sajátosan magyarázta. „Titkos iratok a Corvette-je mellett? Mi járt az Ön fejében?” – kapta meg a kérdést egy sajtótájékoztatón.

Amire azt válaszolta, hogy

„amúgy a Corvette-em egy garázsban van, bezárva. Úgyhogy nem az utcán voltak a papírok”.

„Szóval, a zárt garázsban voltak?” – jött a második kérdés. „Igen, mint ahogy a Corvette-em is” – így az elnök. Az Obama-kormányzat – azaz Joe Biden alelnöksége – idejéből származó szigorúan titkos dokumentumok első csomagját még novemberben találták meg Biden ügyvédei, de a hír csak hétfőn került nyilvánosságra.

Addigra már mozgásba lendült a PR-gépezet, és az elnök emberei közölték: jogászai teljes mértékben együttműködnek az igazságügyminisztériummal, amelynek jelentették a papírok felfedezését. Az elnök jogi csapata közben maga is ellenőrzést tartott, hogy vannak-e további papírok, és ez a folyamat most zárult le. Biden ezek után nyilvánosság elé állt és felolvasott egy olyan nyilatkozatot, amely szerint a jogászok

„kis számú, titkos jelzéssel ellátott dokumentumot találtak otthonomban, irattároló szekrényekben, a könyvtáramban.”

Biden hozzátette, hogy Pennsylvaniai Egyetemen, volt irodájában talált papírok felfedezése után ügyvédei átnézték Delaware állam-beli otthonát és tengerparti házát is. A megfogalmazás szerint „ide vihettek a 2017-es átadás idején az alelnöki irodából dokumentumokat”. Az ügyvédek az újabb felfedezést azonnal jelezték az Igazságügyi Minisztériumnak.

Az amerikai Elnöki Feljegyzések Törvény szerint az elnöki és alelnöki papírokat a Nemzeti Archívumban kell tárolni. Azt követően, hogy egy FBI-nyomozás hasonló papírokat talált Donald Trump, akkor már ex-elnök floridai birtokán, Biden egy interjúban hihetetlenül felelőtlennek nevezte elődjét.

A rivális Republikánusok azonnal lecsaptak a lehetőségre:

„ez az, amiért az amerikaiak nem bíznak a kormányban... egyenlő módon kell bánni Donald Trumppal és Joe Bidennel”

– mondta Kevin McCarthy republikánus kongresszusi házelnök, arra utalva, hogy Trump ellen hivatalos, igazságügyminisztériumi nyomozás folyik. Azt is megjegyezte: Trumphoz szirénázó kocsikkal szálltak ki és még a felesége gardróbját is átkutatták. A republikánusok követelése nyomán az igazságügyi miniszter csütörtökön a Trump-esethez hasonló módon, különleges nyomozót bízott meg a Biden-papírok ügyében, ami befolyásolhatja az elnök 2024-es újraválasztási kampányát.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×