eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Élisabeth Borne francia miniszterelnök a pulpitushoz megy a nemzetgyűlés párizsi üléstermében a kormány ellen a baloldali szövetség, a NUPES, illetve a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt által beterjesztett bizalmatlansági indítványok vitája alatt, 2022. október 24-én. Az indítványokat a parlament elutasította.
Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suarez

Nyugdíjreformharc: hónapokra megbénulhat Franciaország

Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádióban elmondta, sok kis sértett csoportja van a párizsi kormány korhatár-emelési terveinek, ezek állhatnak össze egy 1995 óta nem látott tiltakozási hullámmá, a nyugdíjkasszával azonban valamit tenni kell.

Mint az Infostart is megírta, a francia kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, ezt a miniszterelnök, Élisabeth Borne televíziós beszédben jelentette be. A szakszervezetek már jelezték: tiltakozási hullám lesz.

Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádióban elmondta, a nyugdíjreform kérdése évek, évtizedek óta a legnagyobb kérdés, a jelenlegi állapothoz nagyon ragaszkodnak a franciák, a megkérdezettek 68 százaléka nem támogat olyan reformot, amilyet a kormányfő bejelentett, hiába tűzte zászlajára a már második ciklusát töltő elnök, Emmanuel Macron is, mondván, a dolgozó réteg már nem bírja fedezni a nyugdíjkassza kiadásait.

Hogy a két év-e a baj vagy a részletszabályok, arról elmondta: mindkettő problémás.

"43 különböző, specifikus nyugdíjszámítási mód van a különböző szakterületekre, ezt is egyszerűsíteni kívánnák, de ez is privilégiumokat vonna el,

többek között a közlekedési vállalatok dolgozóitól, ami nyilván nem tetszik az érintetteknek. A reformnak minden eleme sért valakit, a szakszervezetek márpedig elég erősek Franciaországban, annak ellenére is, hogy taglétszámuk nem túl magas" – részletezte Fejérdy Gergely, utalva arra, hogy a 68 százalékos támogatottság ott áll a szakszervezetek mögött.

Az érdekképviseletek bejelentése szerint jövő héten már sztrájkba is lépnének az érintett szakmákban dolgozók, emiatt a kutató szerint félő, hogy olyan blokád alakul ki, mint amit 1995-ben ugyanemiatt már látni lehetett hosszú heteken át.

És mint hozzátette, a Nemzetgyűlésben sem arat a reform osztatlan sikert, a radikálisabb jobboldal is messzemenően ellenzi ezt, a kormány közben nincs is abszolút többségben.

Emmanuel Macron elnök ebben a helyzetben arra számíthat, hogy két jobboldali párt többséget alkotva átviszi a reformot, bár Fejérdy Gergely szerint ez sem biztos, "mert a pártfegyelem is kérdéses".

"Ne felejtsük el, hogy ez egy hosszú folyamat. Február 6-tól fogják tárgyalni a parlamentben. Először az alsóház elé kerül, utána a szenátus elé, amely még visszadobhatja a szöveget, ami újabb vitához vezethet. Az ördög pedig mindig a részletekben rejlik, lehetséges, hogy hosszú hónapokig tartó folyamat előtt állunk, és

ha sokáig megbénul az ország, lehet, hogy vissza kell táncolni ebből a programból vagy még tovább lazítani. Hosszú és fájdalmas folyamat lesz ez Franciaország számára"

– latolgatta az esélyeket a kutató.

Beszélt még arról is, hogy Emmanuel Macron elnöki megítélése kiemelkedően jó, 30 százalék fölötti, ezt tépázhatja meg a nyugdíjreform, de az ellenállás inkább a tervnek szól, nem az ő személyének.

Ennek a nyugdíjreformtervnek a párizsi kormányok 2-3 évente nekifutnak, a bicskája azonban – mint Fejérdy Gergely hangsúlyozta – mindnek beletört eddig, pedig a kassza már most is feszít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×