eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
FILED - 17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: A combat-ready Patriot anti-aircraft missile system of the Bundeswehrs anti-aircraft missile squadron 1 stands on the airfield of Schwesing military airport. In the view of NATO Secretary General Stoltenberg, a delivery of German Patriot air defense systems to Ukraine would not be taboo in principle. NATO allies could already deliver different types of modern air defense systems and also other modern systems like the Himars to Ukraine, the Norwegian said at a press conference on Friday. (to dpa Nato secretary general does not see Patriot delivery to Ukraine as a no-go) Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Resperger István: van olyan helyzet, amikor Patriot-rakétát kell bevetni egy kis drón ellen

Az Egyesült Államok Patriot légvédelmi rakétarendszereket szállít Ukrajnának. Ezt Joe Biden amerikai elnök jelentette be, miután Washingtonban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az amerikai katonai támogatás azonban más fegyverrendszereket is tartalmaz. Ezekről beszélt az InfoRádiónak Resperger István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Ukrajna a háború 300 napja alatt közel 12 milliárd dollárnyi segélyt kapott. A mostani csomag, amelynek lényegi részét a Patriot-rendszer alkotja, nagyjából 1,85 milliárd dollárt tesz ki. Kijev emellett számíthat tüzérségi sorozatvető eszközökre, csaknem félezer egység okos, GPS-vezérelt, 155 mm-es Excalibur precíziós lőszerre, radar elleni rakétákra, különféle, főként Humvee típusú könnyű terepjáró járművekre, valamint aknák elleni eszközökre és eltérő kaliberű lőszerekre – ismertette Resperger István ezredes. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője szerint egyértelműen látható, hogy a tüzérség és a légvédelem megerősítését tűzték ki célul Ukrajna számára a csomag összeállításakor.

Ezek az eszközök az ukrán infrastruktúra védelmében is használhatók lehetnének – miután az utóbbi időkben áramellátó központok, vízi erőművek is az orosz támadások célkeresztjébe kerültek –, csak épp nincs belőle elég, hiszen egy csaknem 800 kilométeres arcvonalon kellene biztosítani a csapatok, a vezetési pontok és a logisztikai bázisok légvédelmét.

Resperger István úgy véli, nem vitás, hogy az

oroszoknak az lehetett a céljuk a kritikus infrastruktúra elleni totális háborúval, hogy az ukránok erőket vonjanak ki az arcvonalból ezek védelmére.

Azzal kapcsolatban, hogy a Patriot-rendszer mennyire alkalmas, illetve érdemes-e egyáltalában bevetni mondjuk az iráni harci drónok ellen, Resperger István azt mondta, ez mindig attól függ, hogy stratégiai szempontból mit akarunk megvédeni. Vagyis lehet olyan a helyzet, amikor egy 10 ezer dolláros drón leszedéséhez egy több százezer dolláros rakétát kell bevetni – tette hozzá az ezredes. Az elmondása szerint a Patriot légi célra közel 100 kilométerig hatásos, megsemmisítési zónája pedig 6 és 25 kilométer közötti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×