INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

szerbia

koszovó

rendszámtábla

Koszovói rendszámtáblavita: az erőszak elszabadulása sem volt kizárt az EU szerint

Koszovói rendszámtáblavita: az erőszak elszabadulása sem volt kizárt az EU szerint

Infostart

Hiába igyekezett az Európai Unió is közvetíteni a vitában, keddig, a büntetések megkezdéséig nem született megoldás. Koszovó továbbra is azt követelte, hogy a területén élő szerbek azonnal váltsanak koszovói rendszámtáblára. Délelőtt aztán megjött a várva várt hír.

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, Koszovó ugyanakkor több mint 60 ezer forintnak megfelelő összegű bírsággal sújtja keddtől azokat, akik a szerb kisebbség tagjaként továbbra is szerb rendszámmal közlekednek.

A koszovói vezetés szerint a Szerbiával szemben vívott 1999-es függetlenségi háború előtt kiadott rendszámtáblák nem érvényesek, így az az 50 ezer Észak-Koszovóban élő szerb – akik egyébként csak a helyi szerb hatóságokat fogadják el – is Pristinában kiadott koszovói rendszámtáblára kell hogy váltson.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint a többórás hétfői tárgyalások során nem sikerült megoldani a régóta húzódó vitát - írja a BBC.

"Úgy gondolom, hogy

mindkét vezetőnek komoly felelőssége van

a mai tárgyalások kudarcáért, valamint az esetlegesen bekövetkező eszkalációért és erőszakért" - mondta. Az Egyesült Államok is azt javasolta Koszovónak, hogy halassza el a bírságolás bevezetését.

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a helyzet "szó szerint a konfliktus határán áll". Ő is felszólította a koszovói különleges rendőrséget, hogy ne kezdjenek bírságolni. A szerb származású koszovói rendőrök e hónap elején tömegesen mondtak fel, tiltakozásul a pristinai rendszámtábla-határozat ellen.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök korábban az Európai Uniót vádolta a tárgyalások kudarca miatt. Borrell szerint Kurti nem volt hajlandó elfogadni a megegyezést, melyet Vučić aláírt volna.

A szerbek készek arra, hogy ne adjanak ki új rendszámtáblákat a Koszovó északi területén élő szerbeknek, és ne újítsák meg a régieket sem.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint mindkét félnek engedményeket kell tennie annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék a nehezen kivívott békét egy amúgy is törékeny régióban.

A NATO mintegy 3700 békefenntartó katonája - a KFOR - továbbra is Koszovóban állomásozik, hogy megakadályozza a volt szerb tartományban a konfliktus fellángolását.

Jens Stoltenberg, a NATO vezetője a Twitteren reagált a helyzetre: "Itt az ideje a felelősségvállalásnak és a pragmatikus megoldásoknak. El kell kerülni az eszkalációt" - írta.

Még két nap

Végül kedd délelőtt befutott a hír a halasztásról: két napig még nem büntetik azokat a koszovói szerb autósokat Pristina, akik továbbra is Szerbiában kiadott rendszámtáblájú autóval közlekednek Koszovó területén.

A Koha Ditore című pristinai napilap a koszovói miniszterelnöknek a közösségi médiában közzétett üzenetét idézte, amelyben Albin Kurti közölte, hogy

elfogadja az Egyesült Államok koszovói nagykövetének a javaslatát, és 48 órával elhalasztja a pénzbüntetések kirovását.

A koszovói kormányfő hozzátette: örül annak, hogy a következő két napban az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval együtt dolgozhat a megoldási lehetőségek felkutatásán.

A büntetés mértéke egyébként 150 euró (körülbelül 61 500 forint).

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018