eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Koszovó elkezdett büntetéseket osztani a szerb rendszámtáblák miatt

Nemzetközi szinten is növeli a feszültségeket, hogy Koszovó azt követeli szerb nemzetiségű lakosaitól, adják le szerb rendszémtábláikat: az EU és az Egyesült Államok sem nézi jó szemmel a folyamatot.

A NATO KFOR békefenntartó csapatai fokozzák az ellenőrzéseket, hogy felkészüljenek az esetleges incidensekre, Szerbia védelmi minisztere pedig azt mondta, hogy csapatai készenlétben állnak, hogy "megvédjék Szerbia minden polgárát, beleértve a koszovói szerbeket is".

Kedden nem sokkal éjfél után a koszovói rendőrség megkezdte az első írásbeli megrovások kiosztását, mivel a rendszámtáblacsere határideje lejárt - írja a BBC.

Az első érintett egy Szerbiából érkező nő volt, aki a Koszovó északi részén fekvő Jarinje ellenőrző pontján keresztül érkezett. A rendőrség felszólította, hogy november 21-ig távolítsa el a szerb rendszámtáblát az autójáról, különben pénzbírságra számíthat. A sofőr azonban visszautasította a felszólítást, mondván, hogy a változtatással megvárja a szerb kormány válaszát.

A szerbek szerint mindenről Koszovó tehet

Annak azonban kevés esélye van, hogy Belgrád megváltoztatja álláspontját. Szerbia szerint a koszovói szerbeknek minden joguk megvan a szerb rendszámtáblák használatához, mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó 2008-as egyoldalú függetlenségi nyilatkozatát. Petar Petkovic, a Koszovóért felelős kormányhivatal vezetője szerint a koszovói főváros, Pristina hatóságai felrúgták az EU közvetítésével folytatott párbeszéd során elért megállapodásokat.

"Pristina az egyedüli bűnös. A kialakult helyzet nemcsak a párbeszéd keretében kötött megállapodásokat sérti meg, de

Pristina már erőszak alkalmazását is bejelentette

ennek az észszerűtlen döntésnek a végrehajtására" - fogalmazott.

Az erőszak vádja azokra a jelentésekre utal, amelyek szerint a koszovói rendőrség elkobozná a szerb rendszámú járműveket. Valójában a jelenlegi terv egy kicsit kevésbé drámai. A kezdeti háromhetes írásbeli figyelmeztetés után a rendőrség elkezdi a 150 eurós - több mint 60 ezer forintos - bírságok kiosztását. A következő fázisban a rendszámtáblák elkobzása következik: Pristina ragaszkodik ahhoz, hogy a rendszámtáblacserék a jövő év áprilisáig befejeződjenek.

Koszovó nem halaszt

Koszovó miniszterelnök-helyettesének, Besnik Besliminek mindezt október végén egy belgrádi biztonsági konferencián kellett volna elmagyaráznia, a szerb rendőrség azonban - állítólag a saját biztonsága érdekében - visszafordította, mielőtt a rendezvényre érkezett volna. Videokapcsolaton keresztül azonban arról beszélt, nem bánta meg, hogy nem halasztották el az intézkedést, ahogyan azt az EU és az USA kérte.

Úgy fogalmazott, az EU hajlamos volt a múltban halogatással megoldani egyes kérdéseket, ami csak komolyabbá teszi a problémát.

Végül videokapcsolaton keresztül jelent meg - és nem bánta meg, hogy Koszovó figyelmen kívül hagyta az EU és az USA kéréseit, hogy halasszák el az elnyomást. Pristina csupán azt kérte, hogy tartsák tiszteletben a törvényeit - mondta a BBC-nek.

"Ez csak azt jelenti, hogy a problémát az EU következő bürokratájára hárítjuk. Nem gondoljuk, hogy ez a legjobb gyógyszer a hosszú távú problémák kezelésére" - fogalmazott. Az uniós diplomaták nem rejtették véka alá, hogy csalódtak a döntés miatt.

Fontosabb ügyektől veszi el az időt a téma

Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete elkeseredésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy rendszámtáblák ügyévek kell foglalkozniuk,

miközben nukleáris fegyverek használata a tét máshol a világban.

"Szerettük volna, ha ez az egész rendszámtábla-ügy eltolódik, hogy fontosabb kérdésekkel foglalkozhassunk. Ha van némi erőfeszítés a szélesebb körű kérdések kezelésére, akkor az olyan kérdések, mint a rendszámtáblák, a helyükre kerülnek" - mondta.

Koszovó és Szerbai közt egyértelműen megrekedtek a normalizációs erőfeszítések: erre a mostani vita is rámutat, miközben a koszovói szerbek úgy érzik, őket senki sem kérdezi meg az őket érintő kérdésekről.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×