INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

elon musk

szaúd-arábia

twitter

nemzetbiztonsági kockázat

ukrajna

tajvan

A 2020. március 9-i felvételen Elon Musk milliárdos üzletember beszél a Satellite telekommunikációs konferencián Washingtonban. Musk 2022. október 4-én bejelentette, hogy mégis megvásárolná a közösségi médiavállalatot az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól. A Tesla és a SpaceX alapító-vezérigazgatója a javaslatát két héttel a per első bírósági tárgyalása előtt tette, amelyet a Twitter az adásvételi szerződés megsértése miatt indított. A befolyásos médiaplatform vezetősége április 25-én egyezett meg Muskkal az adásvételről, az üzletember azonban később elállt vételi szándékától.  MTI/AP/Seth Wenig

Szaúdi pénzek miatt biztonsági kockázattá válhatott Elon Musk

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Részben szaúdi pénzből vette meg az üzletember a Twittert, ezért felmerült a kérdés, vajon nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e a személye.

A szaúd-arábiai herceg, Alwaleed bin Talal 1,89 milliárd dollárral segítette Elon Muskot a Twitter megvételében: ez egy demokrata szenátor figyelmét is felkeltette, aki vizsgálatot javasolt az ügyben - írja a BBC.

Joe Biden elnököt sajtótájékoztatón kérdezték, lát-e nemzetbiztonsági kockázatot az ügyletben és Elon Muskban, illetve indít-e vizsgálatot az ügyben. Az elnök úgy fogalmazott, nem sugallja senkinek, hogy amit Musk tett, az ne lenne rendben - azt viszont sugallja, hogy érdemes a dolognak utánanézni.

Több befektetővel közösen fizette ki a Twitter árát

Musk október végén vásárolta meg a Twittert 44 milliárd dollárért, hosszú jogi csatározások végére pontot téve. Az ügylet Musk és befektetők egy csoportjának pénzéből valósulhatott meg.

A szaúdi herceg és a Kingdom Holding Company lett a második legnagyobb befektető a frissen gazdát cserélt cégben.

"Tekintettel a Twitter nyilvános kommunikációban betöltött kritikus szerepére, aggódom a szaúd-arábiai kormány potenciális befolyása miatt" - fogalmazott az ügylet kapcsán vizsgálatot szorgalmazó Chris Murphy demokrata szenátor.

Ukrajna ügyében merült fel a neve

Elon Musk korábban Tajvannal és Ukrajnával kapcsolatosan is furcsa megjegyzéseket tett az interneten, melyeknek köszönhetően októberben tagadni kényszerült, hogy beszélt volna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Követőitől szavazásban kérdezte meg, szerintük hogyan kellene végződnie az ukrán háborúnak.

"Életemben

egyszer beszéltem Putyin elnök úrral, az is másfél éve volt,

a témánk pedig az űr volt" - mondta Musk.

Ian Bremmer, az Eurasia Group politikai kockázati tanácsadó cég vezetője ugyanakkor azt állította, hogy Musk személyesen beszélt neki a Putyinnal folytatott beszélgetésről.

Tajvan ügyébe is beleszólt

Tajvan kapcsán a Financial Times-nak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte a szigetországnak Kína különleges adminisztratív körzetévé kellene válnia. Kína amerikai nagykövete dicsérte szavait, míg a tajvani nagykövet úgy fogalmazott, a szabadságuk nem eladó. Jelenleg Tajvan kormányzatában önálló, de Kína saját területe részének tekinti a szigetet.

Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh/Seth Wenig/Jeff Chiu
A címlapról ajánljuk

Meghalt Pervez Musarraf

Hetvenkilenc éves korában hunyt el a volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be a pakisztáni...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018