eur:
390.92
usd:
366.06
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A tengerből kiemelt roncsdarabokat adják fel hajójukra indonéz haditengerészek egy gumicsónakból, miközben folytatódik a kutatás a szerencsétlenül járt repülőgép roncsai és feketedobozai után a jakartai partok előtt 2021. január 12-én. Három nappal korábban, röviddel a jakartai felszállás után 56 utassal és hatfőnyi személyzettel a fedélzetén a Jáva-tengerbe zuhant a Sriwijaya Air indonéz légitársaság egyik belföldi járaton közlekedő Boeing 737-500 típusú repülőgépe.
Nyitókép: MTI/AP/Tatan Syuflana

Kiderült, mi okozta az indonéz légikatasztrófát

A Sriwijaya Air Boeing 737-500-asának tragédiája 62 emberrel végzett tavaly januárban.

A dzsakartai felszállás után nem sokkal a Jáva-tengerbe zuhant a társaság SJ-182 számú járata. A szerencsétlenséget senki nem élte túl – írja a BBC.

A katasztrófát vizsgáló bizottság mostanra készült el jelentésével, amely szerint

a gázkarrendszer folyamatos meghibásodása mellett a pilóta hibája vezetett az esethez, mely hat éven belül a harmadik súlyos indonéz repülőgépbaleset volt.

A 26 éves repülőgépen az automata gázkarrendszer nem sokkal a felszállás után meghibásodott. Emiatt a repülőgép meredeken letért a pályáról, majd 3000 méter magasról a tengerbe zuhant – közölte a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság.

A repülőgép által teljesített korábbi járatok személyzete megjegyezte, hogy

a gázkarrendszer "üzemképtelen", és hogy azt rendszeresen javították

– közölte a bizottság az AFP hírügynökség szerint. A bizottság szerint a pilótafülkében ülők nem reagáltak elég gyorsan a hibára, ez okozhatta a járat vesztét. Véleményük szerint a pilóták nem is kaptak megfelelő kiképzést arra, hogy mi a teendő ilyen helyzetben, a légitársaság azóta ezt már kiküszöbölte és biztosítja a megfelelő oktatást pilótáinak.

A Sriwijaya Air balesete csak rontott Indonézia siralmas repülésbiztonsági helyzetén: az elmúlt években három súlyos repülőgép-szerencsétlenség történt három helyi légitársaságnál.

2014-ben az AirAsia A320-as repülőgépe rossz időjárási körülmények között a Jáva-tengerbe zuhant, 162 ember halálát okozva. Négy évvel később, 2018-ban a Lion Air Boeing 737 Max típusú repülőgépe zuhant a tengerbe, 189 ember halálát okozva. Ez a járat és egy másik, hónapokkal később Etiópiában lezuhant Boeing 737 Max repülőgép esete után a típusra nézvést világszerte repülési tilalmat rendeltek el, mivel hibás volt az átesésgátló rendszerük.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×