eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond egy választási kampányrendezvényen Washingtonban 2022. november 2-án. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Már zajlik a félidős választás az Egyesült Államokban

Közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a képviselőházban a republikánusok kerülhetnek többségbe, míg a szenátusi helyekért kiélezett, fej fej melletti küzdelem várható

Megkezdődött a szavazás kedden az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választásokon. A szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi választásokon a szavazók gyakorlatilag a két ház többségi viszonyairól döntenek, értékelve Joe Biden amerikai elnök eddigi hivatali tevékenyégét, így az eredmény befolyással lesz arra, mekkora politikai mozgástere lesz a jövőben.

A képviselőház 435 tagját, valamint a törvényhozás 100 tagú felsőházának, a szenátusnak 35 új tagját választják meg, a helyi választásokon pedig 36 kormányzó személyéről, illetve több helyi jelentőségű kérdésben döntenek.

Elsőként a keleti parti Vermont és Connecticut államokban nyitották meg a szavazóhelyiségeket. A több amerikai időzónára tekintettel a voksolás közép-európai idő szerint szerda reggel hét óráig tart, első eredményekre a szerda kora reggeli órákban lehet számítani. A Fehér Ház azonban már előzetesen felhívta a figyelmet arra, hogy a végeredményre néhány napot kell majd várni.

Előrejelzések szerint

a demokraták elveszíthetik hajszálnyi többségüket a kongresszusban,

így a republikánusok az elkövetkezendő két évben blokkolhatják a szintén demokrata párti Joe Biden elnök politikáját. Közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a képviselőházban a republikánusok kerülhetnek többségbe, míg a szenátusi helyekért kiélezett, fej fej melletti küzdelem várható. A szenátusi többség a várakozások szerint 3-4 állam eredményén dől majd el, Pennsylvania állam mellett Georgia, Nevada és Arizona számít igazi "csatatérállamnak".

A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millióan szavaztak személyesen vagy levélben - olvasható az NBC választási oldalán. Az előzetes szavazást az Egyesült Államok választási rendszere széles körben lehetővé teszi, ugyanakkor ennek időtartamát és módját minden szövetségi államban eltérő módon szabályozzák.

Jelenleg a washingtoni kongresszus alsóháza demokrata többségű, vagyis a képviselőház a demokrata párti elnököt, Joe Bident támogatja. A demokraták a szenátust is ellenőrzésük alatt tartották, mert a felsőházban 50 demokrata és 50 republikánus szenátor foglalt helyet, és

szavazategyenlőség esetén a demokrata párti alelnök voksa döntött.

Arkansas, Maryland, Missouri, Észak-Dakota és Dél-Dakota államokban a szavazópolgárok emellett a marihuána legalizálásáról is szavaznak.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×