eur:
368.59
usd:
343.92
bux:
48513.72
2023. június 7. szerda Róbert
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond egy választási kampányrendezvényen Washingtonban 2022. november 2-án. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Már zajlik a félidős választás az Egyesült Államokban

Közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a képviselőházban a republikánusok kerülhetnek többségbe, míg a szenátusi helyekért kiélezett, fej fej melletti küzdelem várható

Megkezdődött a szavazás kedden az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választásokon. A szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi választásokon a szavazók gyakorlatilag a két ház többségi viszonyairól döntenek, értékelve Joe Biden amerikai elnök eddigi hivatali tevékenyégét, így az eredmény befolyással lesz arra, mekkora politikai mozgástere lesz a jövőben.

A képviselőház 435 tagját, valamint a törvényhozás 100 tagú felsőházának, a szenátusnak 35 új tagját választják meg, a helyi választásokon pedig 36 kormányzó személyéről, illetve több helyi jelentőségű kérdésben döntenek.

Elsőként a keleti parti Vermont és Connecticut államokban nyitották meg a szavazóhelyiségeket. A több amerikai időzónára tekintettel a voksolás közép-európai idő szerint szerda reggel hét óráig tart, első eredményekre a szerda kora reggeli órákban lehet számítani. A Fehér Ház azonban már előzetesen felhívta a figyelmet arra, hogy a végeredményre néhány napot kell majd várni.

Előrejelzések szerint

a demokraták elveszíthetik hajszálnyi többségüket a kongresszusban,

így a republikánusok az elkövetkezendő két évben blokkolhatják a szintén demokrata párti Joe Biden elnök politikáját. Közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a képviselőházban a republikánusok kerülhetnek többségbe, míg a szenátusi helyekért kiélezett, fej fej melletti küzdelem várható. A szenátusi többség a várakozások szerint 3-4 állam eredményén dől majd el, Pennsylvania állam mellett Georgia, Nevada és Arizona számít igazi "csatatérállamnak".

A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millióan szavaztak személyesen vagy levélben - olvasható az NBC választási oldalán. Az előzetes szavazást az Egyesült Államok választási rendszere széles körben lehetővé teszi, ugyanakkor ennek időtartamát és módját minden szövetségi államban eltérő módon szabályozzák.

Jelenleg a washingtoni kongresszus alsóháza demokrata többségű, vagyis a képviselőház a demokrata párti elnököt, Joe Bident támogatja. A demokraták a szenátust is ellenőrzésük alatt tartották, mert a felsőházban 50 demokrata és 50 republikánus szenátor foglalt helyet, és

szavazategyenlőség esetén a demokrata párti alelnök voksa döntött.

Arkansas, Maryland, Missouri, Észak-Dakota és Dél-Dakota államokban a szavazópolgárok emellett a marihuána legalizálásáról is szavaznak.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×