eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO madridi csúcstalálkozójának második napi ülése után az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/ZIPI

NATO-főtitkár: Oroszország nem nyerheti meg az ukrajnai háborút

Jens Stoltenberg szerint, ha Oroszország győzne az sebezhetővé tenné a NATO-t.

Az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára ezt a román miniszterelnökkel folytatott megbeszélései után közölte, Brüsszelben. Jens Stoltenberg újságírók előtt kijelentette: a legtöbb háború a tárgyalóasztalnál fejeződik be. Az azonban, hogy Ukrajna mit képviselhet egy béketárgyalás során, az a harctéren elért eredményektől, azaz a megtámadott országnak nyújtott katonai támogatástól függ - mondta.

A NATO-főtitkár hangsúlyozta: Oroszország tisztában van azzal, hogy el fogja veszteni az ukrajnai háborút, ezért még több ukrán települést támad, civileket vesz célba, létfontosságú infrastruktúrákat rombol le, és "veszélyes nukleáris retorikát" használ. Kijelentette: Oroszország hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív "piszkos bombát" vet be saját területén". A NATO-tagállamok elutasítják ezt a hamis állítást - mondta a főtitkár, és hozzátette: Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz az ukrajnai konfliktusban.

A NATO főtitkára azt mondta, Oroszország nem tudja elrettenteni a szövetségeseket Ukrajna támogatásától. Szerinte a Nyugat segítségével az ukrán hadsereg napról napra erősebbé válik. A NATO emellett megerősíti jelenlétét a szövetség keleti szárnyán, a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig. Ez azt az erős üzenetet hordozza, hogy a NATO kész megvédeni Romániát és minden más tagállamát - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×