eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk
FILE PHOTO: Local residents look at parts of an unmanned aerial vehicle (UAV), what Ukrainian authorities consider to be an Iranian-made drone Shahed-136, after Russian drone strike, amid Russias attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine October 17, 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko/File Photo
Nyitókép: REUTERS/Vladyslav Musiienko/File Photo

Fenyegető szavakat kapott az ENSZ Oroszországtól

Oroszország szerdán közölte, újraértékeli az együttműködést Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, ha az szakértőket küld Ukrajnába az elmúlt hetekben bevetett kamikaze drónok ellenőrzésére. A nyugati hatalmak vádjai szerint Oroszország Iránban gyártott Sahed-136-os drónokat használt, amit mind Moszkva, mind Teherán tagad.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának zárt ajtók mögött tartott, a moszkvai drónhasználatról szóló megbeszélése után Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese felszólította Guterrest és munkatársait, hogy „tartózkodjanak minden törvénytelen vizsgálatban való részvételtől” – írja a Reuters, amit a Portfolio szemlézett.

„Ellenkező esetben újra kell értékelnünk a velük való együttműködésünket, ami aligha szolgálja bárki érdekeit. Nem akarjuk ezt tenni, de nem lesz más választásunk” – fogalmazott újságíróknak Dmitrij Poljanszkij.

A BT az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia kérésére ülésezett az orosz drónok ukrajnai bevetéséről, miután azzal vádolták meg Moszkvát, hogy a drónok iráni gyártmányúak.

Ha beigazolódik az állítás, az azt jelenti, hogy Oroszország megsértette az iráni atomalkut jóváhagyó 2015-ös határozatot.

A 2015-ös határozat még mindig tartalmaz korlátozásokat Irán rakétakereskedelmére és a kapcsolódó technológiákra vonatkozóan 2023 októberéig.

Ukrajna a héten ENSZ-szakértőket hívott meg, hogy ellenőrizzék a helyi nagyvárosokba csapódó drónok maradványait.

Antonio Guterres évente kétszer, júniusban és decemberben jelentést tesz a Biztonsági Tanácsnak a 2015-ös határozat végrehajtásáról. Az ukrajnai drónok bármilyen értékelése valószínűleg szerepelne ebben a jelentésben, ha szakértőket küldene Ukrajnába – jegyzi meg a lap.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×