eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) hivatalos honlapja (Sepahnews) által közreadott kép a gárda új generációs ballisztikus rakétáiról egy meg nem nevezett helyszínen rendezett hadgyakorlaton 2021. január 15-én. A Nagy Próféta 15 fedőnevű művelet során a gárda föld-föld ballisztikus rakéták korszerű típusait lőtte ki, és drónokat vetett be képzeletbeli célpontok ellen. A jelentés szerint a Dezful, a Zolfaghar és Zelzal típusú rakéták olyan leszerelhető robbanófejekkel voltak ellátva, amelyek az atmoszférán kívül is irányíthatók, és képesek áthatolni légvédelmi pajzsokon. A gárdának tíz napon belül ez volt a harmadik hadgyakorlata.
Nyitókép: MTI/EPA/SEPAHNEWS

Jöhet az újabb szankciós csomag: a célpont Irán

Két forrás szerint is napok kérdése, hogy ezeket Brüsszel bejelentse.

Kijevre drónok zúdítanak gyilkos lövéseket az utóbbi napokban: Kijev szerint összesen 28 drónt használnak az ukrán főváros különböző pontjainak megtámadására, a hétfői robbanásokért öt felelt ezek közül. Az amerikai információk szerint iráni drónok végezték a pusztítást, amit Irán tagad – írja a CNBC.

"Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük e drónok használatát, bizonyítékokat gyűjtünk, és készen állunk arra, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel reagáljunk" – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője hétfői sajtótájékoztatóján, európai kollégáival tartott találkozóját követően.

Egy, a helyzet kényes jellege miatt magát megnevezni nem kívánó uniós tisztviselő a CNBC-nek kedden azt mondta, hogy a blokk "napokon belül" készen állhat szankciókat bevezetni. Egy másik, szintén anonimitását megőrizni kívánó hivatalos személy is megerősítette, hogy hamarosan bevezethetik az Iránra kirótt szankciókat. Az első forrás szerint ezek az intézkedések a drónok Oroszországba juttatásával kapcsolatban álló személyeket és más entitásokat érinthetik.

Ha ezeket bevezetik, akkor egy héten belül akár kétszer is lesújthatnak az országra. Hétfőn az országban jelenleg is zajló tüntetések szétverése kapcsán az alapvető emberi jogok megsértése miatt szankcionáltak 97 személyt és nyolc szervezetet. A tüntetések Mahsa Amini rendőri őrizetben bekövetkezett halála után robbantak ki.

Franciaország és az Egyesült Királyság emellett arra figyelmeztetett, hogy

az Oroszországba irányuló iráni fegyverszállítások megszegik az országnak a 2015-ös nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségeit.

Ez is rávilágít arra, hogy a megállapodás felélesztésére tett közelmúltbeli kísérletek hiábavalóak lehetnek. Az Irán, az Egyesült Államok és az EU közötti tárgyalások az elmúlt hetekben megrekedtek.

MIndkét fél használ iráni eszközöket

Iráni források még október elején erősítették meg, hogy az oroszok rakétákat és drónokat is vásárolnak tőlük, főként Fateh és Zolfaghar rakétákból táraznának be. Irán azt az álláspontot képviseli, hogy nem az ő dolga, hol vetik be rakétáit, nem áll egyik fél pártjára sem a háborúban. Ukrajna is használ iráni gyártású drónokat, Moszkva ugyanakkor tagadja, hogy iráni drónok állnának a Kijev elleni támadások mögött.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő azt mondta az InfoRádiónak: hiába tagadják az oroszok az iráni drónok használatát, tényleg ehhez az eszközhöz nyúlnak. A Sahed típusú drónok olcsó és könnyen mozgó, ezáltal

kiszámíthatatlan eszközök, amelyek ellen nehéz védekezni.

Az oroszok szerinte azért fordulhattak Iránhoz, mert már nagyon kevés eszköz áll rendelkezésükre a háború előtti készletekből, az pedig nem hangzik túl jól, hogy orosz álláspont szerint atomfegyverekkel védik az elfoglalt területeket. Arra is rámutatott, hogy az iráni rakétákat is fel lehet szerelni atomfegyverrel.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×