eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Dmitrij Peszkov: orosz atomfegyverek védik a meghódított ukrán területeket is

A Kreml szóvivője ugyanakkor tagadta, hogy iráni drónokkal támadnák az ukrán városokat.

Dmitrij Peszkov közölte, hogy a négy elcsatolt régió Moszkva nukleáris ernyője alatt áll. Mint mondta: "Ezek a területek az Oroszországi Föderáció elidegeníthetetlen részei, és védelem alatt állnak. Biztonságukról ugyanolyan szinten gondoskodunk, mint Oroszország többi területéről".

Peszkov szerint az Északi Áramlat gázvezetékeit megrongáló robbanások ügyében indított nemzetközi vizsgálatot azzal a szándékkal hozták létre, hogy Oroszországot tegyék felelőssé. Peszkov ezzel összefüggésben kijelentette:

az "elemi logika" azt diktálja, hogy a vezetékek megrongálása Oroszország érdekeit sérti.

Hozzátette: a vizsgálatot "titokban" és Moszkva részvétele nélkül folytatják le.

Egy másik kérdésre tagadta, hogy az orosz erők iráni drónokat használtak volna Ukrajna megtámadására.

Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy iráni Shahíd-136/Geranium-2 típusú "gyilkos" drónokat használtak a Kijev elleni támadásokban, amelyek becsapódáskor felrobbannak. Több, a közösségi médiában nyilvánosságra hozott felvételen is látható volt, hogy az iráni típushoz hasonló deltaszárnyú drónokat használtak az ukrán főváros elleni hétfői támadásban.

Kijev, 2022. október 17.
Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. A Kijevet és más ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban legkevesebb három ember vesztette életét.
MTI/AP/Efrem Lukackij
Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. A Kijevet és más ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban legkevesebb három ember vesztette életét.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország bevetett-e iráni drónokat az ukrajnai hadjáratában, Peszkov úgy válaszolt, hogy a Kremlnek nincs információja ezek használatáról. "Orosz felszerelést használnak orosz nomenklatúrával" - mondta. "Minden további kérdést a védelmi minisztériumhoz kell intézni" - tette hozzá.

A minisztérium egyelőre nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Irán tagadja, hogy drónokat szállítana Oroszországnak, és legalább egy drón roncsain az orosz "Gerany-2" (Geranium-2) elnevezés volt látható.

Iráni eredetű, Shared-136/Granium-2 jelzésű öngyilkos drón
Iráni eredetű, Shared-136/Geranium-2 jelzésű öngyilkos drón Harkiv megyében

Az amerikai külügyminisztérium értékelése szerint az oroszok iráni drónokat használtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×