eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nuclear Power plant with red field and blue sky
Nyitókép: TomasSereda/Getty Images

Német atomerőművek: a hamu alatt izzik a parázs

A német kancellár élt a számára biztosított jogokkal, és hatalmi szóval vetett véget az atomerőművekkel kapcsolatos, a koalíció felbomlásával is fenyegető vitának. Németország még üzemben lévő három atomerőműve átmeneti ideig tovább működhet, és ily módon - ha csak hónapokra is - hozzájárulhat az energiaellátási gondok enyhítéséhez. A koalíción belüli nézeteltérések azonban a kancellári döntéssel aligha szünnek meg.

A szociáldemokrata kancellár az SPD két koalíciós partnere, a Zöldek és a szabad demokrata FDP közötti vitát lezárva közölte, hogy a három erőmű üzemidejét legfeljebb 2023. április 15-ig hosszabbítják meg.

Hivatalos levelében Olaf Scholz a kormányzati munka rendjéről szóló szabályzat első paragrafusára hivatkozott, miszerint a kancellárt illeti meg a politikai irányvonal meghatározásának joga és a miniszterek kötelesek végrehajtani minden döntést, amelyet a kancellár ezen jogával élve hoz.

A Zöldek a hétvégén tartott kongresszusukon még külön határozatot is elfogadtak arról, hogy csak két erőmű üzemidejét lehet meghosszabbítani, a harmadikat pedig az eredeti terveknek megfelelően az év végén le kell állítani, és nem szabad újabb fűtőelemet vásárolni.

A nukleáris energia használatát az 1980-as évek elejétől elutasító Zöldekkel szemben a liberálisok azt sürgették, hogy mindhárom erőművet tartsák üzemben egészen 2024 végéig, és működtetésükhöz rendeljenek újabb fűtőelemeket.

Több neves gazdasági szakértő, köztük a mindenkori német kormány mellett működő, úgynevezett bölcsek tanácsa azon a véleményen volt, hogy az energiaválság miatt szükséges az atomerőművek további működtetése.

A tekintélyes német üzleti napilap, a Handelsblatt a kancellári döntéssel kapcsolatban három nyertesről és egy vesztesről beszélt.

A lap a nyertesek között első helyen a fogyasztókat említette, akik számára az atomerőművek működtetésével az áramellátás az átmeneti időszakra jobban biztosított.

A nyertesek közé sorolta a kancellárt, akinek - legalábbis egy időre - sikerült enyhíteni az egyre súlyosabbá váló koalíciós válságot.

A harmadik nyertes a Handelsblattt szerint a liberális Szabad Demokrata Párt, illetve annak elnöke, Christian Lindner pénzügyminiszter, akinek sikerült elérnie a három erőmű április közepéig történő üzemeltetését.

Ezzel szemben a vesztes a zöld párti Robert Habeck gazdasági miniszter, aki pártja kongresszusi határozatával is szembemenve kénytelen-kelletlen elfogadta a három atomerőmű működtetésének meghosszabbítását.

A lap értékelését tükrözték az érintettek első nyilatkozatai.

Ezzel a döntéssel együtt tudok élni - fogalmazott Habeck, aki szerint a Zöldek Pártja hű marad az Olaf Scholz vezette koalícióhoz.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy pártja parlamenti képviselői az elkövetkező napokban megszavazzák majd azt a törvénymódosítást, amely szükséges az erőművek további üzemben tartásához.

A párt több magas rangú képviselője ugyanakkor jelezte, hogy a kialakult helyzetről mindenképp tárgyalni kívánnak.

A Zöldek egyik legtekintélyesebb politikusa, a korábbi környezetvédelmi miniszter Jürgen Trittin bírálta a kancellári döntést.

Trittin szerint az szakmai, illetve műszaki szempontból nem igazolható, azt semmifajta működési teszt nem támasztja alá, ráadásul politikai szempontból is rendkívül kérdéses.

A párt parlamenti frakciójának több képviselője jelezte: a frakció megvitatja majd, hogy miként viszonyuljanak a kancellári döntéshez.

A liberális FDP vezető politikusai ugyanakkor üdvözölték a kancellár döntését annak ellenére, hogy a párt az atomerőművek működési idejének eredetileg jóval hosszabb távra, azaz 2024-ig szóló meghosszabbítását követelte.

"Az észszerűség győzött" - fogalmazott a szabad demokrata Marco Buschmann igazságügyi miniszter.

Az FDP energiapolitikai szóvivője úgy vélte, hogy Scholz döntése jelentős támogatás pártjának.

A liberális párt az idei tartományi parlamenti választásokon - legutóbb a közelmúltban Alsó-Szászországban - sorozatos kudarcokat szenvedett.

Több pártpolitikus ennek nyomán a koalícióból való kilépést sem zárta ki.

Az ARD a történteket értékelve emlékeztetett, hogy Olaf Scholz kancellár a kormányzati munka rendjéről szóló szabályzat alapján a politikai irányvonal meghatározásának jogával élt.

A miniszterek pedig kötelesek végrehajtani minden döntést,

amelyet a kancellár ezzel a joggal élve hoz.

Az ARD szerint erre szükség volt, mert nem volt meg a kellő tekintélye.

Ilyen döntést egy kancellár azonban csak egy alkalommal hoz. Legközelebb - hasonló esetben - már a bizalmi kérdés felvetése következhet.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×