eur:
394.79
usd:
368.51
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Russian President Vladimir Putin and Denis Pushilin, Leonid Pasechnik, Vladimir Saldo, Yevgeny Balitsky, who are the Russian-installed leaders in Ukraines Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia regions, attend a ceremony to declare the annexation of the Russian-controlled territories of four Ukraines Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia regions, after holding what Russian authorities called referendums in the occupied areas of Ukraine that were condemned by Kyiv and governments worldwide, in the Georgievsky Hall of the Great Kremlin Palace in Moscow, Russia, September 30, 2022. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Nyitókép: SPUTNIK

Moszkva elcsatolta a megszállt ukrán területeket, Ukrajna kérte felvételét a NATO-ba

Vlagyimir Putyin a négy ukrán régió vezetőjével aláírta a csatlakozási szerződést. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács arról is tárgyalt, milyen feltétellel lenne hajlandó az ország tárgyalni a békéről. Az EU vezetői elutasították a területek Oroszországhoz csatolását.

"Oroszországnak négy új régiója van" - közölte Vlagyimir Putyin, amikor aláírta az elfoglalt ukrán régiók csatlakozási szerződését. Az orosz elnök Kijevhez és annak nyugati szövetségeseihez intézett szavaiban hangsúlyozta: az orosz kézben lévő Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsija régiókban zajló „referendumok” világosan tükrözik az ott élők akaratát. Majd hozzátette: szeretné, ha mindenki hallaná, hogy a Donbasz térségében élők örökre orosz állampolgárok lesznek - tudósított a hirado.hu a BBC alapján.

Ezt követően az orosz elnök a harci cselekmények azonnali befejezésére és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a "kijevi rezsimet". Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország "nem fogja elárulni a felszabadított területek" lakosságát.

Előzőleg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője már leszögezte, hogy Moszkva agressziónak fogja tekinteni az új területekre mért támadásokat.

A csatlakozási szerződések aláírása előtt Vlagyimir Putyin beszédet mondott, amelyben egyebek közt azt hangoztatta, hogy oroszok generációi harcoltak a történelem során a most annektált területekért. A háború okozta pusztításokra utalva Putyin azt mondta: Oroszország újjáépíti a városok és falvak romjait, fejleszti fogja az infrastruktúrát, az egészségügyet és az oktatást. Mint mondta, dolgozni fognak a biztonságon, hogy minden polgár érezze: „nagy anyaországunk minden részét támogatja”.

Az orosz elnök ismét bírálta a nyugatiakat, akik a saját valutájukkal és technológiájukkal akarják térdre kényszeríteni hazáját, és eltörölni az orosz kultúrát. „Nyugtalanok, hogy létezik ilyen gazdag ország”, utalt Putyin Oroszország hatalmas ásványi és egyéb erőforrásaira. Azt hangoztatta, hogy a Nyugat gyarmatosítani akarja Oroszországot és ezért hibrid háborút folytat ellene, és hogy a Nyugat hatalmai már a Szovjetunió bukása óta azon dolgoznak, hogy Oroszország összeroppanjon.

Az elnök szerint a népszavazáson egyértelmű döntést hoztak a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban, valamint Herszon és Zaporizzsja megyében, a népek egyenlőségére és önrendelkezésének joga alapján. Putyin ugyanakkor azt állította, hogy Moszkva nem törekszik a Szovjetunió helyreállítására.

Volodimir Zelenszkij gyorsított eljárást kért

Az ukrán elnök hivatalosan is kérte felvételét a NATO-ba, és arra kérte a szövetséget, hogy soron kívüli eljárással döntsenek hazája szövetségbe való felvételéről - írta a The Guardian alapján a Telex.

A papír aláírásáról egy videó is felkerült a Facebookra.

A 24.hu azt írta, az ukrán nemzetbiztonsági tanács pénteki üléséről nyilvánosságra került hírek szerint továbbra is azon fognak dolgozni, hogy az orosz megszállókat kiűzzék Ukrajna területéről, másrészt pedig arról, hogy

Ukrajna ugyan hajlandó tárgyalni a békéről, de csak akkor, ha már nem Vlagyimir Putyin lesz az orosz elnök.

Pénteki nyilatkozatukban az Európai Tanács tagjai "határozottan elutasították és elítélték" Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, valamint a részben orosz ellenőrzés alá vont Herszon és Zaporizzsja megyéket.

Az európai uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács mindenekelőtt hangsúlyozta: Oroszország a szabályokon alapuló nemzetközi rend szándékos aláaknázásával, Ukrajna függetlenséghez, önállóságához és területi egységhez fűződő alapvető jogainak megsértésével, továbbá az ENSZ Alapokmányában és a nemzetközi jogban rögzített alapelvek megsértésével a globális biztonságot kockáztatja.

"Nem ismerjük el és soha sem fogjuk elismerni az elfoglalt ukrán területeken tartott népszavazások eredményét. Soha nem fogjuk elismerni a területek jogtalan annektálását" - fogalmaztak.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×