INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

északi áramlat

robbantásos merénylet

gázszivárgás

A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról  egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én.

Tálas Péter: a NATO területét érte támadás

InfoRádió

A balti-tengeri gázvezetékek ellen elkövetett szabotázs ügyében mind a Nyugat, mind pedig Oroszország vizsgálatot sürget. A lehetséges elkövetőkről és az esetleges következményekről nyilatkozott az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

Azt tudjuk, hogy három helyszínen szivárog a gáz: két helyen az Északi Áramlat-2-n és egy a másik gázvezetéken, körülbelül 70 méter mélyen, a tenger alatt – mondta Tálas Péter. A vezetékek ezen a szakaszon egy olyan területen futnak, amelynek nem teljesen tisztázott a hovatartozása. Ez máris vitákat gerjesztett a balti országok között. Az viszont biztos, hogy robbanások okozták a vezetékek sérüléseit, mivel a detonációkat szeizmológusok is jelentették.

A nagy kérdés az, hogy kinek állhatott érdekében a csővezetékek elleni szabotázs – folytatta a biztonságpolitikai szakértő. Vannak, akik visszautalnak Joe Biden amerikai elnöknek még a háború előtt tett egyik kijelentésére, miszerint ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor az amerikaiak meg fogják akadályozni az orosz gázszállításokat. Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter a Twitteren egyenesen azt írta, hogy "köszönjük USA".

Ennek viszont ellentmond Tálas Péter szerint, hogy a CIA állítólag már két hete figyelmeztette a németeket: szabotázs készül a gázvezetékek ellen.

A védelmi politikai szakértő egyet biztosra vesz:

a merénylet nem állt érdekében Európának.

Ugyanez viszont nem mondható el az oroszokról. Egyrészt a szabotázst követően ismét emelkedni kezdtek a gázárak. Másrészt Vlagyimir Putyinnak nagyon is érdeke lenne az ukrajnai konfliktus eszkalálása, mivel a nyugati hatalmak közül többen is tartanak egy nukleáris háborútól. Ezzel pedig Putyin megoszthatná a Nyugatot.

Tálas Péter beszélt a szabotázs lehetséges következményeiről is. Azt mondta, hogy a merényletek a NATO területén történtek, ezért

a katonai logika szerint hasonló, anyagi károkozással kellene visszavágnia a nyugati szövetségnek is, ha bebizonyosodna, hogy Moszkva áll a merényletek mögött.

Ám sietett hozzátenni, hogy Nyugatról senki sem akarja megtámadni Oroszországot.

"Azt feltételezem – mondta Tálas Péter –, hogy időbe telik, mire kiderül, kik követhették el a robbantásokat, hiszen víz alatti vizsgálatokat kell végezni. Meg kell nézni, milyen sérüléseket szenvedtek el a vezetékek, és talán azt is meg lehet állapítani, milyen típusú robbanóanyagot használtak. De a vizsgálatok megkezdéséhez előbb meg kell várni, hogy csökkenjen a vezetékekben a gáz nyomása, mert most még robbanásveszélyes a környék, minden hajónak el kell kerülnie. Nagyon sok metán van ott és ha az begyullad, hatalmasat robban."

Tálas Péter péntek este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

(Képünket a dán fegyveres erők készítették a balti-tengeri Bornholm szigete előtt, ahol a felszínre tör a két sérült vezetékből a gáz.)

Nyitókép: Dán fegyveres erők

Kapcsolódó hang

Tálas Péter: a NATO területét érte támadás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018