eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A meggyilkolt Abe Sindzó volt japán kormányfő bekeretezett festménye a falon a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) tokiói székházában, ahol Kisida Fumio japán kormányfő sajtóértekezletet tart 2022. július 11-én. A japán kormánykoalíció több mint a felét megszerezte a szenátusi helyeknek az előző napon tartott japán felsőházi választásokon. A japán szenátusban összesen 245 mandátum van, amelyek fele háromévente megújul, a választók most 125 mandátumról döntöttek.
Nyitókép: Rodrigo Reyes Marin

Felgyújtotta magát egy idős japán férfi tiltakozásul Abe Sindzó állami temetése ellen

Felgyújtotta magát egy japán férfi a tokiói miniszterelnöki hivatal közelében Abe Sindzó jövő hétre tervezett állami temetése ellen tiltakozva hivatalos források és a helyi média jelentései szerint.

A hetvenes éveiben járó férfi teste nagy részére kiterjedő égési sérüléseket szenvedett, de eszméleténél volt, amikor elmondta a rendőröknek, hogy felgyújtotta magát, miután olajat öntött a ruházatára.

Egy levélben, melyet feltehetően a férfi írt, ez állt: „személyesen teljes mértékben ellenzem” Abe temetését – írta a Kyodo japán hírügynökség.

A tokiói tűzoltóság megerősítette, hogy a japán főváros kormányzati negyedének egyik utcáján egy férfi felgyújtotta magát, és élt, amikor kórházba vitték, azonban a személyazonosságát, indítékát és állapotát illetően nem szolgáltak további részletekkel, mivel ezek a rendőrségre tartoznak. A tokiói rendőrség pedig egyelőre nem nyilatkozott.

Abe Sindzó állami temetése ellen egyre növekszik a tiltakozás Japánban. Abe családi temetését júliusban, pár nappal a halála után már megtartották egy buddhista templomban. Az állami temetés jövő héten lesz a tokiói Budokan harcművészeti arénában. Az eredetileg tervezett 249 millió jen (715 millió forint) helyett a japán kormány 1,6 milliárd jent (5,7 milliárd forint) fordít Abe Sindzó meggyilkolt korábbi kormányfő állami temetésére a helyi sajtó szerint.

Abe Sindzó japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt. Júliusban lőtte agyon egy merénylő egy választási kampányrendezvényen Narában.

Az Abe Sindzó elleni merényletről és a japán belpolitikáról szóló Aréna-beszélgetést itt hallgathatja meg:

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×