INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

ryanair

ujhelyi istván

európai unió

extraprofitadó

A 2020. május 12-én kiadott képen a Ryanair ír diszkont légitársaság repülőgépei állnak az angliai Stanstead repülőtéren 2019. augusztus 22-én. Sajtójelentések szerint a Ryanair ezen a napon bejelentette, hogy járatai 40 százalékát újraindítja júliustól. A koronavírus-járvány miatt kötelezővé teszik a védőmaszk viselését, valamint az utasoknak több adatot kell szolgáltatniuk a tartózkodási helyükre vonatkozólag.

Az EU nem tiltja a különadók áthárítását

Infostart

A közlekedésért felelős EU-biztos ismertette a vonatkozó szabályokat a Ryanair magyarországi áremelése kapcsán.

Beleütközik-e bármilyen rendelkezésbe az, ha egy légitársaság az utasokra hárítja át a különadót? Ezt a kérdést tette fel Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a közlekedésért felelős uniós biztosnak. A válaszról beszámoló hvg.hu közölte: Adina Valean azt írta, a hatályos rendelet egyetlen rendelkezése sem akadályozza meg a légitársaságokat abban, hogy az adókat átvigyék a jegyárba, amennyiben ez átlátható és megkülönböztetésmentes módon történik.

Hozzátette: ha egy országban ilyen adóáthárítás történik, akkor a helyi fogyasztóvédelmi hatóság azt értékelheti, hogy a szerződési feltételekben megfelelően tájékoztatták-e az utasokat minderről.

Az ügy előzménye, hogy a magyar kormány nyomatékosan azt kérte a különadóval sújtott ágazatokban működő cégeket, hogy ne hárítsák át a plusz terhet a lakosságra. A Ryanair azonban bejelentette, hogy továbbterheli a fizetendő pénzt az utazókra, és az árakat emelték is azóta. A magyar fogyasztóvédelem 300 millió forint büntetést rótt ki a diszkont légitársaságra, amely fellebbezett a döntés ellen. A legutóbbi, kapacitásszűkítő budapesti bejelentéskor Michael O’Leary vezérigazgató ismét közölte: a Ryanair nem fogadja el a kormány azon érvelését, hogy az adót nem a légitársaságra, hanem a földi kiszolgálókra vetették ki, ugyanis azok a fizetendő összeget továbbhárították a Ryanairre.

Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018