INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

mihail gorbacsov

temetés

oroszország

2016. február 29-én egy moszkvai könyvbemutatón készített kép Mihail Gorbacsovról, az egykori Szovjetunió utolsó elnökéről. A Nobel-békedíjas volt pártfőtitkár 2022. augusztus 30-án, 91 éves korában elhunyt.

Kiderült, hogyan temetik el Mihail Gorbacsovot

Infostart / MTI

A szertartásra szombaton kerül sor.

Az életének 92. évében elhunyt Mihail Gorbacsovot szombaton temetik el a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, amely az államférfi lányára és alapítványának szóvivőjére hivatkozott. A nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz, ugyanott, ahol Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála után a diktátort felravatalozták.

Gorbacsovot az orosz fővárosban, a Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra - idézte a TASZSZ Vlagyimir Poljakovot, a Gorbacsov Alapítvány szóvivőjét.

Gorbacsov a Szovjetunió első és utolsó elnöke, és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára volt. A reformer politikus 1990-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Az ő nevéhez fűződik a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával meghirdetett reformpolitika, az alkoholkorlátozás és a szovjet csapatok afganisztáni csapatkivonása. Kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában, a német újraegyesítésben, a Varsói Szerződés katonai blokk feloszlatásában, a fegyverkorlátozásban és a Szovjetunió felbomlásában is.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018