eur:
393.11
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
2014. november 8-án a berlini Brandenburgi kapu előtt készített kép Mihail Gorbacsovról, az egykori Szovjetunió utolsó elnökéről. A Nobel-békedíjas volt pártfőtitkár 2022. augusztus 30-án, 91 éves korában elhunyt.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA/Jens Kalaene

Schmidt Mária: I love Gorbacsov

A történész egy 2006-os írásával emlékezett meg a 92 éves korában elhunyt Mihail Gorbacsovról.

Schmidt Mária a Látószög blogon tette közzé a 2006-os Politikailag inkorrekt című könyvében megjelent I love Gorbacsov című írást, amelyben az egykori Szovjetunió elnökéről emlékezett meg.

"Nagyon fiatal volt. Alig lehetett elhinni. Hiszen már olyan régóta éltünk gerontokráciában. Hozzá idomultunk az újra és újratöltött, elemmel működtetett Brezsnyevhez, a nyugdíjasok klubjában szörcsögő Zsivkovhoz, Honeckerhez, Ceaușescuhoz és a kacsintós Kádárhoz" – áll a történész írásában. 1985-ben jött Gorbacsov, és megkezdődött a visszaszámlálás. Először csak új kifejezések terjedtek el: glasznoszty és peresztrojka.

"Mindenkinek a könyökén jöttek ki a Szovjetunióból kiinduló újabb és újabb jelszavak, aztán egyszer csak megértettük, hogy itt és most másról van szó. A rettegett szovjet birodalom élére emberarcú vezető állt. És akart valamit. Azt hitte, abban bízott, hogy a kommunista rendszer megreformálható, sőt azt remélte, hogy majd ő lesz az, aki megreformálja, vagyis modernizálja az egyre palástolhatatlanabb működési zavarokkal küszködő Szovjetuniót. Hatékonnyá és versenyképessé teszi gazdaságát, működőképessé intézményeit. Nem értettük Gorbacsovot. Kételkedtünk" – emlékezett vissza a történész.

Schmidt Mária felidézte, hogy Gorbacsov és felesége, Rajsza beteljesítették a nyugati baloldali értelmiségiek legszebb reményeit, ők ugyanis már évtizedek óta az emberarcú kommunista reformerre vártak. Gorbacsov az ő sztárjuk lett. Idehaza pedig az értelmiséget a Gorbacsov-jelenséghez való viszony úgy rendezte át, mint a vasreszeléket a mágnes két pólusa. Akiket vonzott, azoknak elegük volt a szocializmusból és titokban reménykedni kezdtek. Akik tartottak tőle és bírálták, azok az állampárt őskövületei voltak. Ők kezdtek félni.

"A Szovjetunió felbomlott, a Vörös Hadsereg kivonult Közép és Kelet-Európából. A kommunista rendszerek összeomlottak. Magyarország szabad és demokratikus országként lépett át az új évezredbe. A huszonegyedik századba. A majdnem fél évszázadig tartó hidegháború egy puskalövés nélkül ért véget. Gorbacsov nem lövetett. Nem gyilkoltatott azért, hogy megkísérelje a hatalmát megtartani. Nem vetette be se a Vörös Hadsereget, sem a KGB-t, hogy megmentse a birodalmát. Nem rendezett vérfürdőt" – írta 2006-ban Schmidt Mária, és akkor felvetette, lehet, hogy egyszer még szobrot emelünk neki Budapesten, mert sokat köszönhetünk neki.

"Köszönjük, hogy érvénytelennek nyilvánította a Brezsnyev-doktrínát. Ez már elég is volt nekünk, magyaroknak és a többi kelet-közép-európai népeknek ahhoz, hogy tudjuk: függetlenségünk elérése karnyújtásnyira van. S a szabadabb, emberhez méltóbb élet" – fejeződik be az írás.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×