INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

izrael

pedagógus

tanár

fizetésemelés

választás

kampány

Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.

Jövőre több pénzt kaphat az oktatási, mint a védelmi tárca Izraelben - ha a választások úgy alakulnak

Infostart / MTI

A tanévkezdet és az előrehozott választások előti született bérmegállapodás a szakszervezet és a baloldali kormány között. Történelmi lépés lenne, hogy Izrael történetében most először az oktatási tárcának magasabb költségvetési források állhatnának majd rendelkezésére, mint a védelmi tárcának. A képet árnyalhatja, hogy az ősszel újabb előrehozott választásokat tartanak Izraelben, és az új összetételű törvényhozás még módosíthat a jövő évi terveken.

Izraelben egyezségre jutottak béremelésükről a korábban sztrájkkal fenyegetőző pedagógusok a pénzügyminisztériummal egy nappal az iskolakezdés előtt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A hónapok óta és egész éjjel folytatott tárgyalások eredményre vezettek. A pénzügyminisztérium, az oktatási minisztérium és a pedagógus szakszervezet bejelentette, hogy megállapodtak a pedagógusok béremeléséről, kialakították új kollektív szerződés alapelveit, és nem lépnek fel új követelésekkel 2026. december 31-ig.

A változások nyomán Izrael történetében először az oktatási tárcának magasabb költségvetési források állnak majd rendelkezésére, mint a védelmi tárcának. A megállapodás a többi között

  • 9000 sékelre (csaknem 1 millió 100 ezer forintra) emeli a kezdő tanári fizetést, és
  • 1100 sékeles (közel 135 ezer forint) fizetésemelést ad minden régebbi pedagógusnak.
  • A pályán eltöltött három év után 10 000 sékeles (több mint 1 millió 200 ezer forintos) egyszeri "kitartási támogatást" adnak a tanároknak, és
  • a kezdő iskolaigazgatók fizetését 19 ezer sékelre (mintegy 2 millió 300 ezer forintra) emelték.

Ezen felül az iskolák vezetői 400-1000 sékeles (50-120 ezer forintos) jutalmakat adhatnak a kiemelkedően teljesítő tanároknak különleges kezdeményezéseik megvalósításáért, külön feladatok elvállalásáért, és lehetőséget kapnak iskolán kívüli szakemberek alkalmazására személyes, egyéni szerződések kötésével.

Megállapodás született arról is, hogy díjazásban részesítik azokat az óvodapedagógusokat és vezetőket, akik sajátos nevelési igényű gyermekeket is felvesznek osztályukba. Ugyanakkor csökkentették a pedagógusok szabadságnapjainak számát, hogy jobban illeszkedjenek a szülők rendelkezésére álló szabadnapokhoz.

"Holnap erősebb és magasabb színvonalú oktatási rendszerrel kezdődik a tanév"

– mondta Avigdor Liberman pénzügyminiszter az egyezség aláírása után. "Sok hónapig tartó tárgyalás után olyan mélyreható változásokat tudtunk elérni, amelyekre korábban nem volt példa Izrael oktatási rendszerében" – mondta a miniszter.

"Mindenekelőtt a kizárólag a szolgálati idő alapján történő jutalmazásról elmozdultunk a kiválóság jutalmazása felé, sikerült jobban szinkronizálni az iskolaszüneti napokat a diákok és a szülők szabadsága között, az igazgatók nagyobb adminisztrációs rugalmassággal rendelkeznek majd, és a pályakezdő pedagógusbérek több tíz százalékos emelésével drámai módon csökkenteni tudtuk a pályakezdők és a régebben dolgozók közötti bérkülönbséget" – tette hozzá Liberman.

"Jelentős erőfeszítések után sikerült olyan optimális megállapodást kötnünk, amely lehetővé teszi a tanévnyitást, és stabilitást biztosít a következő évekre" – hangsúlyozta Jifat Sasa-Biton oktatási miniszter.

"Hosszú küzdelem után valódi változást tudtunk elérni a tanári karoknak, megőriztük munkakörülményeiket, és az oktatási rendszer javára emeltük béreiket" – mondta Jafa Ben-David, a pedagógusok szakszervezetének főtitkára, aki szerint ez még csak az első lépés volt egy hosszabb folyamatban.

Az összeg elsőre nagyon jól hangzik, de a teljes képhez persze hozzátartozik az is, hogy milyen árszínvonal mellett, milyen valódi vásárlóerőt jelent ez az izraeli lakhatási és megélhetési költségek mellett - erre azonban a távirati iroda anyaga nem tér ki.

Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018