eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán kormány, valamint svájci, román és észak-macedón parlamenti küldöttségek tagjaival tanácskozik Kijevben 2022. április 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Volodimir Zelenszkij: gazdasági terrort vet be Oroszország

Az ukrán elnök szerint a Roszatom nukleáris baleset lebegtetésével zsarolja a világot.

"Gazdasági terrorizmussal" vádolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy norvégiai energiakonferencián Oroszországot.

A politikus videokapcsolaton keresztül szólalt fel a norvégiai Stavangerben tartott energiakonferencián: szerinte "Oroszország arra törekszik hogy megakadályozza az európai országok gáztározóinak feltöltését, miközben az emelkedő energiaárak már így is húsba vágó problémát jelentenek a vállalkozásoknak és a háztartásoknak".

Az ukrán államfő felszólalásában arra reagált, hogy az orosz földgázexportot bonyolító Gazprom karbantartási munkákra hivatkozva hamarosan leállítja a szállítást az Északi Áramlat vezetéken. A leállás felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy Oroszország a gázszállítások visszafogásával próbál nyomást gyakorolni a nyugati országokra. Oroszország szerint viszont erről szó sincs.

A tolmács segítségével felszólaló Zelenszkij ezután szankciók elrendelését követelte az orosz energiavállalat a Roszatom ellen, de konkrétumokat nem közölt.

A Roszatom szerinte azzal zsarolja a világot, hogy nukleáris baleset következhet be a zaporizzsjai atomerőműben.

A március óta orosz ellenőrzés alatt működő atomerőművet az utóbbi hetekben többször érték tüzérségi lövések ezért a múlt héten egy ideig nem termelt áramot, és lekapcsolódott az ukrán elektromos hálózatról.

Az erőművet pénteken újraindították. A tervek szerint a hét folyamán ellenőrzés céljából a helyszínre látogat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) küldöttsége. A világ legfejlettebb iparosodott demokráciáit összefogó G7-országcsoport aggodalmának hangot adva hétfőn azt követelte: az ügynökség munkatársai kapjanak garanciát arra, hogy az ellenőrzés idején szabadon mozoghassanak a telepen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×