eur:
392.91
usd:
363.69
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Motorosok várakoznak egy colombói benzinkúton 2022. augusztus elsején. Srí Lanka négy hónapja szenved súlyos üzemanyaghiánytól, a villamosenergia- és energiaügyi minisztériuma augusztus 1-jén üzemanyagkvóta-rendszert vezetett be a fogyasztás csökkentése és szabályozása érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

"Jajkiáltást" küldött a gazdasági válságban szenvedő ország elnöke

A Srí Lankát fenyegető "nagy veszélyre" figyelmeztetett szerdán a sziget elnöke az országot sújtó, egyebek között üzemanyag- és élelmiszerhiányt eredményező gazdasági válság közepette.

"Példa nélküli helyzet előtt állunk. Nagy veszélyben vagyunk" - fogalmazott Ranil Vikremeszinghe a parlamentben.

A 22 milliós országban hónapok óta hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, nyersanyagból és gyógyszerből is, előrejelzések szerint pedig az üzemanyagellátás akadozása akár év végéig is fennmaradhat.

A gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult: Gotabaja Radzsapaksza elnök a tiltakozások hatására elmenekült az országból, majd bejelentette lemondását. Vikremeszinghét július végén, zavargások közepette iktatták be hivatalába, miután a rendőrség és a katonaság eltávolította az elnöki hivatal előtt hónapok óta táborozó tüntetőket.

Beiktatását követően Vikremeszinghe az egységkormány fontosságát hangoztatta annak érdekében, hogy legyőzzék a válságot.

Mindeközben Colombo tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de

a szervezet a pénzeszközök felszabadítása előfeltéleének a politikai stabilitást szabta.

Az elnök emellett elődjei szemére vetette, hogy visszautasítottak két nagyszabású japán befektetést, amely akár hárommiliárd dollárt hozhatott volna az országnak, valamint ezzel aláásták Tokió és Colombo kapcsolatát is.

(A nyitóképen: Motorosok várakoznak egy colombói benzinkúton 2022. augusztus elsején. Srí Lanka négy hónapja szenved súlyos üzemanyaghiánytól, a villamosenergia- és energiaügyi minisztériuma augusztus 1-jén üzemanyagkvóta-rendszert vezetett be a fogyasztás csökkentése és szabályozása érdekében, és a tankolási jogosultságot egy QR-kód leolvasásával ellenőrzik.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Javul a hangulat a tengerentúlon

Javul a hangulat a tengerentúlon

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telik a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezeti.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×