eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Meleg a helyzet: már új fűtési rendet javasol a német gazdasági miniszter

Elsősorban a fűtésszámla várható tetemes növekedését emelte ki, és ennek kapcsán hosszú távú állami támogatást ígért a kis- és közepes jövedelműeknek Robert Habeck. Utalt ugyanakkor arra, hogy a gázzal, illetve a villanyárammal való takarékoskodás elsődleges fontosságú.

Még a magas jövedelműek is csuklani fognak, amikor 1500 euró helyett hirtelen 4500 eurót kell majd fizetniük évente a fűtésért – nyilatkozott az RND német hírszolgálatnak a zöldpárti miniszter. Az alacsony, illetve közepes jövedelműek számára ennek az összegnek az előteremtése egyszerűen elképzelhetetlen - fogalmazott.

Robert Habeck, aki egyben alkancellár is, elengedhetetlennek nevezte, hogy a kormány az érintettek számára segítséget nyújtson nem csak 2022-ben, de 2023-ban is. Meggyőződését fejezte ki, hogy a pénzügyminisztérium áldását adja ehhez.

A magánháztartások, valamint a kórházak, az idősotthonok, a különböző ápolási intézetek természetesen ugyancsak megkülönböztetett "védelemre" számíthatnak - hangoztatta a miniszter.

Habeck az irodai helyiségekkel rendelkező vállalatokat ugyancsak energiatakarékosságra szólította fel.

"Végzetes lenne a hivatalokat, illetve irodákat 23 óra után is fűteni, és ezáltal egész iparágakat veszélyeztetni"

– jelentette ki.

A miniszter megfontolandónak nevezte azt is, hogy olyan üzemekben, valamint vállalatoknál, amelyekben a munka átmeneti időszakra leállítható, a többi között a karácsonyi, valamint a húsvéti időszakban hosszabb szünetet rendeljenek el. Ezekben az időszakokban amúgy is sokan vannak szabadságon – tette hozzá.

Habeck azt is felvetette, hogy ahol ez lehetséges, meg kell változtatni a "fűtési rendet". Utalt arra, hogy számos középületben reggel 6 órától este 23 óráig "teljes gőzzel" fűtenek, a reggeli, illetve az esti órákban csökkentsék a hőmérsékletet.

A miniszter ismételten elutasította, hogy a súlyos energiaellátási válság miatt meghosszabbítsák a még működő három, az év végén teljes "bezárásra" ítélt atomerőmű működési idejét. Ezt nem csak az ellenzéki konzervatív CDU/CSU szorgalmazza, de a kormánykoalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP is.

Habeck szerint ez a felvetés nélkülöz minden objektivitást.

Mindenekelőtt azért, mert az atomerőmű rendkívül kockázatos technológia – fogalmazott a miniszter, aki szerint az erőművek további működtetését a biztonsági feltételek sem teszik lehetővé. Erre utal az is, hogy a szóban forgó erőműveket üzemeltető cégek ugyancsak elzárkóztak a "hosszabbítástól". A kormánykoalíció legnagyobb pártja, a szociáldemokrata párt és személy szerint Olaf Scholz kancellár kiáll az erőművek végleges bezárása mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×