eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
hacker stealing data from laptop, close up .
Nyitókép: towfiqu ahamed/Getty Images

Kína jelenti a legnagyobb gazdasági és biztonsági kockázatot a brit és amerikai titkosszolgálatok szerint

Az FBI és az MI5 ritkaságszámba menő módon közösen állt a nyilvánosság elé, hogy a Kínából érkező fenyegetésre hívja fel a figyelmet. Konkrét példákat is soroltak arra, milyen kínai akciókat lepleztek le.

Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint Kína "a legnagyobb hosszú távú fenyegetést jelenti gazdasági és nemzetbiztonsági helyzetünkre": azt állítja, az ázsiai ország beavatkozott a politikába, többek között a közelmúltbeli választásokba.

Ken McCallum, az MI5 vezetője elmondta, hogy szolgálatának az elmúlt három évben több mint kétszeresére kellett növelnie a kínai tevékenységgel szembeni munkát, de még ezt is meg kell duplázniuk. Az MI5 jelenleg hétszer annyi vizsgálatot folytat a Kínai Kommunista Párthoz köthető tevékenységekkel kapcsolatosan, mint amennyit 2018-ban.

A technológia tulajdonjoga

McCallum úgy fogalmazott, hogy a Kínai Kommunista Párt által jelentett kihívás mindent megváltoztat, míg Wray óriási és lélegzetelállító kihívásnak nevezte azt a BBC cikke szerint.

Az FBI vezetője arra figyelmeztetett: ha Kína úgy dönt, megszállja Tajvant, az a világot valaha érintő legnagyobb szabású gazdasági káoszhoz vezethet. Az MI5 londoni központjában tartott közös nyilatkozat alkalmával arra is figyelmeztette a hallgatókat, hogy a kínaiak el akarják lopni a vállalati technológiákat, ami komolyabb fenyegetés, mint azt a legtöbb üzletember gondolná.

Előfordult már az is, hogy

kínai vállalatokhoz köthető személyek ástak ki genetikailag módosított vetőmagvakat Amerikában, hogy megismerhessék azokat - a fejlesztés több milliárd dollárba és több mint tíz évbe került volna,

így viszont egyszerűen ellophatták a technológiát.

Wray arról is beszélt, hogy Kína tömeges csalásokra és lopásra is használja a kiberkémkedést, hackerprogramja nagyobb, mint az összes többi nagy országé együttvéve.

Az MI5 vezetője szerint a kiberfenyegetésekkel kapcsolatos információkat 37 országgal osztották meg, májusban pedig meghiúsítottak egy kifinomult fenyegetést a repülőgépipar ellen.

A hírszerzés behálózza a cégeket és a szakembereket

Konkrét esetekről is beszámoltak a titkosszolgálati vezetők. Ezek egyikében egy brit légi közlekedési szakértőt kerestek meg vonzó álláslehetőséggel az interneten: kétszer vitték ki Kínába, ahol végül egy olyan cég képviseletében kértek tőle műszaki információkat katonai repülőgépekről, amely valójában a kínai hírszerzés fedőszervezete volt.

"Itt léptünk közbe" - mondta McCallum. Azt is elmondta, hogy egy kínai vállalat megkeresett egy mérnöki céget is, majd elvették technológiáját azelőtt, hogy az üzletet lefújták volna, ami csődeljáráshoz vezetett.

Az Egyesült Államokban a kínai kormány közvetlenül beavatkozott tavasszal egy New Yorkban tartott kongresszusi választásba, mert nem akarták, hogy egy olyan jelöltet válasszanak meg, aki a Tienanmen téri tüntetés kritikusa és egykori tüntető volt, mondta az FBI igazgatója. Ennek elérésére elmondása szerint

kompromittáló információkat igyekeztek begyűjteni a jelöltről,

majd mikor nem találtak semmit, egy szexmunkás bevonásával igyekeztek besározni, és egy megrendezett autóbaleset lehetőségét is felvetették.

Azt hitték, a radar alatt repülhetnek

Wray szerint Kína sokféle tanulságot vont le az ukrajnai konfliktusból: ezek közé tartozik az is, hogy megpróbálják magukat elszigetelni az Oroszországot sújtó szankcióktól. Hozzátette: ha Kína mégis megtámadná Tajvant, a gazdasági zavarok sokkal nagyobbak lennének, mint az idén tapasztaltak, a nyugati befektetések Kína túszaivá válnának, az ellátási láncok megszakadnának.

"Nincs okom azt hinni, hogy a Tajvan iránti érdeklődésük bármilyen módon csökkent volna" - mondta az FBI igazgatója a beszéd után újságíróknak.

Az MI5 vezetője szerint új jogszabályok segíthetnek a fenyegetés kezelésében, de

az Egyesült Királyságnak is keményebben kell védekeznie, biztosítva azt is, hogy a társadalom minden része jobban tisztában legyen a kockázatokkal.

Elmondta, hogy a vízumrendszer reformja nyomán több mint 50, a kínai hadsereggel kapcsolatban álló diák hagyta el az Egyesült Királyságot.

"Kína túl sokáig számított arra, hogy mindenki számára csak a második legfontosabb prioritás, de már nem repülnek többé radar alatt" - mondta Wray.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×