INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

ausztria

kutya

jogosítvány

Kutyatartási jogosítványt vezetnek be Ausztriában

Kutyatartási jogosítványt vezetnek be Ausztriában

Infostart

Rendkívüli törvény meghozatalára készül az alsó-ausztriai parlament. Ausztria északkeleti tartományában ezúttal a kutyák védelmét kívánják jogi úton is biztosítani, és ennek érdekében úgynevezett kutyatartási jogosítványt vezetnek be. Ennek része az is, hogy egy tulajdonosnak ötnél több négylábúja nem lehet.

Az új szabályozások, amelyeket az illetékes állatvédelmi hatóságok dolgoztak ki, a kutyák számára nagyobb biztonságot és jobb életminőséget, illetve egészséget szavatolnak. Az új törvény 2023 júniusában lép érvénybe, de a tartományi törvényhozás a tervek szerint már a jövő héten elfogadja.

Kiszivárgott értesülések szerint a kutyatartásra készülőknek előzetesen egy szakértővel, illetve egy állatorvossal kell konzultálniuk, mindenekelőtt az ember és a kutya közötti kapcsolatokról, továbbá a kutyák egészségével összefüggő kérdésekről. A konzultációk végén egyfajta vizsga jellegű beszélgetésre kerül sor, a hangsúly azonban a beszélgetésen van.

Ha a "vizsgázó" sikeresen teljesít, egy sajátos bizonyítvánnyal felérő jogosítványt kap.

Új szabályozásnak számít, hogy egy háztartásban öt kutyánál több nem tartható. Ez alól kivételt jelentenek a tenyésztők, valamint a vadász-, illetve őrzőkutyákkal rendelkezők. Aki viszont már most öt kutyánál többel rendelkezik, megtarthatja őket.

A törvény szerint kötelező lesz a biztosítás is valamennyi új négylábúra. A biztosítás fedezné azokat a személyi, illetve anyagi károkat, amelyeket az állat okozhat.

Értesülések szerint a tervezett jogosítvány bevezetése a tartományi törvényhozásban többségi támogatást élvez. Elhangzott azonban olyan érvelés is, amely szerint a "háztartásonként öt kutya" túlzottan magas korlátozás. A fenntartások szerint ezáltal a "problémás tulajdonosok" kisebb eséllyel szűrhetők ki.

Voltak olyan vélemények is, amelyek szerint a jogosítvány esetében különbséget kellene tenni az első kutya tartására készülők, illetve azok között, akik már a tapasztalt kutyatulajdonosok.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018