INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

suv

bírság

közlekedés

balesetveszély

Nagyobb autó, nagyobb bírság?

Nagyobb autó, nagyobb bírság?

Infostart

Szokványosnak aligha tekinthető döntést hozott a napokban a Frankfurti Járásbíróság, amikor magasabb bírságot szabott ki egy tilos jelzésen áthaladó SUV vezetőjére.

A bírósági határozat szerint a forgalomirányító fényjelző készülék már több mint egy másodperce tilos jelzést mutatott, amikor a sofőr – a jelzést figyelmen kívül hagyva – járművével áthaladt. A bíróság minősített szabályszegésként értékelte a cselekményt, és az ilyenkor általában kiszabott 200 euró helyett 350 euró pénzbírság megfizetéséről rendelkezett – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság közlekedésbiztonsági Facebook-oldalán.

Az emelt bírság indoka, hogy egy SUV a jellege, mérete, tömege, magasabb felépítése stb. miatt jelentősen nagyobb veszélypotenciált jelent a személygépkocsikhoz képest, akár más járművel ütközik, akár gyalogost gázol el. Továbbá a SUV-ok elejének meredek ívű kialakítása különösen nagy veszélyt jelent a gyalogosokra, valamint a kétkerekű járművekkel közlekedőkre nézve, amennyiben baleset következik be. Megjegyzik, ugyanez a szemlélet vonatkozhat a tehergépjárművek és autóbuszok vezetői által elkövetett hasonló szabályszegések megítélésére is.

A portál szerint a frankfurti bíróságnak joga volt ilyen mérlegelésre és döntéshozatalra, hiszen a hatályos közigazgatási szabálysértésekről szóló törvény (OWiG) 17. §-ának 3. bekezdése ezt számára lehetővé teszi. A bíróság az eljárása során szabadon mérlegelhet és dönthet – természetesen a jogszabályi háttér lehetőségeinek figyelembe vételével.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018