eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A nizzai tengerparti sétány és út, a Promenade des Anglais a koronavírus-járvány miatt országosan bevezetett kijárási korlátozás idején, 2020. április 11-én.
Nyitókép: A nizzai tengerparti sétány és út, a Promenade des Anglais a koronavírus-járvány miatt országosan bevezetett kijárási korlátozás idején, 2020. április 11-én. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Jön a tenger: 200 ezer embernek kell elhagynia otthonát Angliában 30 éven belül

A tengerszint emelkedése szorít ki lakhelyéről százezreket friss adatok szerint - csak Angliában. Velencének 80 éven belül vége lehet. Körkép.

Ez a szám csak azokat az otthonokat jelenti, amelyeket már vagy nem lehet semmiképp sem megmenteni, vagy túl nagy költséget jelentene. A legtöbb érintett otthon North Somerset, Sedgemoor, Wyre, North East Lincolnshire és Swale területén található – írja a The Guardian.

A Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, James Bevan már korábban figyelmeztetett, miszerint sok otthont lehetetlen vagy túl drága lenne megmenteni, ezért egész közösségeknek kellene a szárazföld belsejébe költözniük, amit a legkeményebbnek nevezett minden kellemetlenebb igazságnál. A veszélyben levő otthonok értéke több tízmilliárd font, a tengerszint emelkedése pedig szinte elkerülhetetlen a felmelegedés jelenlegi mértékének ismeretében.

El kell dönteni, mely város menthető

2050-re 35 centiméterrel lehet magasabb a vízszint a jelenleginél, miközben a partok erodálódnak, ami magasabb hullámokhoz vezethet.

"A tengerszint jelentős emelkedése ma már elkerülhetetlen. Sok nagyobb tengerparti városunk számára továbbra is biztosított lesz a védelem, de néhány tengerparti település számára ez talán nem lesz lehetséges. Komoly vitát kell folytatnunk arról, hogy mekkora veszély fenyegeti ezeket a közösségeket, mi jelent méltányos és fenntartható választ, beleértve azt is, hogy hogyan lehet segíteni az embereket az áttelepülésben" – fogalmazott Paul Sayers, a 200 ezres számot közlő friss tanulmány vezető szerzője.

Van, ahol csak a költözés a megoldás

Bevan arról beszélt korábban, hogy míg folyami árvizek után általában biztonságban vissza lehet térni a korábbi lakóhelyekre, addig a vízszintemelkedés vagy a part menti erózió által elvett területek esetélben ez már nem adott, épp ezért egyes helyeken az a helyes válasz, ha

a közösségeket távolabb költöztetik a veszélytől.

A korábbi becslések a veszélyben levő településekkel kapcsolatosan alacsonyabb számokat mutattak – de ezek nem tartottak lépést a felmelegedés mértékével. A part menti települések harmada is veszélyben lehet.

Világszerte gond ez: a kontinentális Európa is nagy bajban lesz

AZ IPCC becslése szerint akár 40-63 centiméterrel is emelkedhet a vízszint az évszázad végére a 2000-eshez képest, ami világszerte tömegeket érint a Live Science cikke szerint. A Maldív-szigetek területének 77 százalékát veszítheti el 45 centiméteres vízszintemelkedéssel, Kiribati pedig kétharmadát. Kínában 43 millió, Bangladesben 32 millió, Indiában pedig 27 millió ember lakhatása kerül majd veszélybe 2100-ra, ha ilyen ütemben emelkedik a vízszint.

Európában a városok háromnegyedét érinti a vízszint emelkedése:

főként Hollandia, Spanyolország és Olaszország lakosai vannak veszélyben. A tengerszint emelkedése 2100-re végezhet Velencével, a belga tengerparton pedig akár 88 centiméteres vízszint-emelkedéssel is számolnak, de egyes elemzések az egy méteres emelkedést is elképzelhetőnek tartják. Ez azzal járna, hogy egészen Gentig behatol a tengervíz az országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×