eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a német kormány megalakítására készülő pártok, az SPD, a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek koalíciós szerződésének ismertetésén Berlinben 2021. november 24-én. A koalíciós szerződés csak azután lép hatályba, ha azt a pártok külön-külön is elfogadják. A december 6-án kezdődő héten a szövetségi parlamentben (Bundestag) megválaszthatják kancellárnak a 63 éves Olaf Scholzot, és megalakulhat az új német kormány.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Michael Kappeler

Jókora fizetésemelést kapott a német kancellár

Több mint 30 ezer euróra emelkedett július első napjától Olaf Scholz havi fizetése. A német kancellár mellett a korábbinál jóval többet vihetnek haza egyes miniszterek, illetve a parlamenti képviselők is.

A fizetésrendezésről a német parlament, a Bundestag a közelmúltban döntött. A Der Spiegel információi szerint Scholz - aki tavaly decemberben foglalta el Angela Merkel kancellári székét - egészen pontosan 30 189 eurót (12 075 600 forint) keres mostantól havonta.

A Bild szerint a szociáldemokrata politikus kancellári alapfizetése 25 ezer euró, de mivel parlamenti képviselő is, az így járó juttatás jelentős részét "hozzácsapják" az összeghez.

Átlagban 300 euróval emelkedett a parlamenti képviselők fizetése is. Eszerint a képviselők számlájára minden egyes hónapban 10 323 eurót (4 129 200 forint) utalnak, függetlenül attól, hogy a kormánypártok vagy az ellenzék pártjainak padsoraiban ülnek.

Ebből az összegből ugyanakkor némi adót vonnak le, de öröm az ürömben, hogy a havi fizetés mellett a képviselők 4583 eurós adómentes költségtérítésben részesülnek.

A gyermekkel rendelkező képviselők számára ehhez jöhet még 145,60 euró (58 240 forint) minden egyes gyermek után.

A parlamenti képviselők bérét minden évben július 1-i hatállyal korrigálják.

Scholz mellett jól járnak azok a miniszterek is, akik tagjai a Bundestagnak. Ennek alapja az az átlagos bérnövekedés, amelyet a szövetségi statisztikai hivatal számol ki.

A listát a két zöld párti politikus, az alkancellár és gazdasági miniszter Robert Habeck, továbbá Annalena Baerbock külügyminiszter, valamint a szabad demokrata pénzügyminiszter, Christian Lindner vezeti.

Mindhárman 25 573 eurót (10 229 200 forint) vághatnak havonta zsebre.

Pórul járt viszont Christine Lambrecht védelmi miniszter, akinek be kell érnie alig több mint 21 ezer euróval (8,4 millió forint), mivel nem tagja a Bundestagnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×