INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

ukrajna

háború

kijev

Mentőalakulatok tagjai ereszkednek le daruról a hajnali orosz légi támadásban találatot kapott lakóépületek egyikének romjai közé Kijev Sevcsenkivszkij kerületében 2022. június 26-án.

A háború visszatért Kijevbe - szemtanúk az újrakezdett életbe beletrafált támadásról

Infostart

A kávézók megteltek, az operaház újranyitott, aztán vasárnap jöttek a bombák.

Rossini Sevillai borbélyának dallama váltotta föl az orosz bombák hangját a kijevi operaházban május végén: a normalitás egyértelmű jelének tűnt, hogy az ukrán főváros kulturális élete is újjáéledt. A tankcsapdákat lebontották, a kijárási tilalom is lazult, Olekszandr Litvin pedig fontolgatta, hogy visszatér hónapokkal ezelőtt hátrahagyott lakásába.

"Rögtön az invázió kezdetén elhagytam Kijevet. Egy faluba költöztem a Zakarpatszkaja oblaszt területén - Ukrajna legnyugatibb régiójába. A barátaim azt mondták, hogy a főváros most már elég biztonságos, és úgy gondoltam, talán itt az ideje, hogy több mint három hónap után visszatérjek. Azt hittem, hogy a bombázásoknak vége. De tévedtem" - mesélte a The Guardiannek azt követően hogy visszatért, a bombázásokhoz hasonlatosan ezen a hétvégén.

Normalitás után jöttek a bombák

A korai vasárnapi órákban négy robbanás rázta meg a városrészt, ahol él: a művészeti galériákkal, éttermekkel és egyetemekkel teli területen füstoszlopok emelkedtek az égig Litvin lakása környékén. A Kaszpi-tenger felől érkezett lövedékek emlékeztettek mindenkit arra, hogy a háborúnak nincs még vége. Az oroszok azt állítják, hogy nem az ő bombájuk okozta a kárt, hanem egy eltévedt ukrán löveg - erre az állításra még nem érkezett ukrán reakció.

Bár úgy tűnt, minden visszatért a normál kerékvágásba, Kijev még mindig háborúban áll, miközben Donbasz épp most éli meg a legnehezebb napokat.

A fronton napi 200 vagy még több ember veszti életét.

A kijevi támadásokban két lakóépület is megsérült, a híradások szerint két ember életét vesztette, a sérültek között egy orosz állampolgár is van.

Vitalij Klicsko polgármester szerint a támadás célja az ukránok megszégyenítése volt a G7 találkozó kapcsán és a NATO-csúcs előtt.

Elveszett remény

Litvin elmondása szerint már előző este is robbanásokat hallottak, amikor a barátaival bulizott. Akkor bezárkóztak a mosdóba, egy ideig nem mertek kimenni. Másnap reggel felkelve füstöt látott az ablakon kinézve. Lakását ott hagyta, szüleihez költözött.

A 3,5 milliós Kijev lakossága gyakorlatilag megfeleződött az invázió kezdetén: az oroszok kivonulása után sokan visszatértek.

Sokan figyelmen kívül hagyták a légiriadókat is:

Szonya Lasszud arról számolt be, hogy szürreális életkörülményeket szoktak meg. Ő Mariupolból menekült Kijevbe, testvére és bátyja egészen az oroszok érkezéséig maradtak a városban. Végül egy faluban kerestek menedéket, ahol egy olyan házban húzták meg magukat, ahol éjjelente mínusz hat fok volt.

Rosszul áll Ukrajna szénája

Mariupol eleste óta keleten érnek el az oroszok sikereket: Szeverodonyeck bevétele után most Liszicsanszk meghódítása a céljuk. Ha ez a város is elesik,

az övék lesz teljes Donbasz,

amire sok esély van, hisz az ukrán katonák küszködnek a harctéren.

A fronton elszenvedett súlyos veszteségek, a fegyverhiány és a könyörtelen orosz bombázások ellenére azonban továbbra is harcolnak, és a nehézségek ellenére sem hajlandóak engedni az ellenségnek.

"Igen, igaz, az oroszoknak nagyobb tűzerejük van. Lehet, hogy elfogynak a fegyvereink, de a lelkünk soha nem adja fel" - mondja Lasszud.

(A nyitóképen: Mentőalakulatok tagjai ereszkednek le daruról a hajnali orosz légi támadásban találatot kapott lakóépületek egyikének romjai közé Kijev Sevcsenkivszkij kerületében 2022. június 26-án.)

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018