eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Váratlanul a Közel-Keletre látogat Joe Biden

Izraelbe, Ciszjordániába és Szaúd-Arábiába látogat Joe Biden amerikai elnök júliusban az ottani politikai vezetőkkel folytatandó megbeszélés céljából - erősítette meg a Fehér Ház keddi közleménye, azt követően, hogy Biden néhány nappal ezelőtt még visszamondta a szaúdi vizitet.

Joe Biden demokrata párti elnökjelöltként a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányban kijelentette: elnökként páriasorba kényszerítené a szaúdi királyságot.

A július 13-16. között Izraelbe és a ciszjordániai palesztin területekre látogató Biden elnök közel-keleti útja zárásaként érkezik majd Szaúd-Arábiába. Látogatásának célja, hogy újraindítsa a zátonyra futott diplomáciai kapcsolatokat a két ország között, mivel az Egyesült Államoknak jól jönne kis segítség a kőolajban gazdag királyságtól, hogy segítsen letörni az amerikai autósokat sújtó, egekbe szökő benzinárakat.

Biden elnök a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosban, Dzsiddában találkozik majd Szalmán bin Abdel-Azíz Ál Szaúd királlyal, valamint az ország tényleges politikai vezetőjével, Mohammed bin Szalmán koronaherceggel (közismert rövidítéssel: MBSZ).

Az amerikai titkosszolgálatok korábban arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg MBSZ rendelte el Dzsamál Hasogdzsi, az egyesült államokbeli önkéntes száműzetésben élt néhai rendszerkritikus szaúdi újságíró 2018-as isztambuli meggyilkolását.

Keddi philadelphiai látogatása előtt az újságírókkal folytatott rövid beszélgetése során Biden elnök kitérően válaszolt a júliusi szaúdi látogatásával kapcsolatos kérdésekre. Szűkszavúan csak annyit válaszolt: a fehér házi közlemény "mindent tartalmaz, amit a Közel-Keleten csinálni fogok".

Az emberi jogi jogvédő szervezetek és demokrata pártbeli szövetségesei óvták Joe Bident a szaúdi királyságba történő hivatalos látogatástól. Véleményük szerint a szaúdi emberi jogi helyzet javítására irányuló tényleges szaúdi politikai elköteleződés híján az amerikai elnöki látogatás azt az üzenetet közvetítheti a szaúdi vezetésnek, hogy a kirívóan súlyos emberi jogi jogsértéseknek sem lesznek politikai következményei.

A szaúdi vezetést a múltban már többször vádolták tömeges letartóztatások és kivégzések elrendelésével, valamint az ellenzéki politikai vélemények elfojtásával.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a CNN hírtelevíziós csatorna műsorában kijelentette: a Biden-adminisztráció tiszteletben tartja az eltérő véleményeket az elnök fenti döntésével kapcsolatban. Hozzátette azonban, hogy "Szaúd-Arábia kulcsfontosságú partner a térségben a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a jemeni háborúval és az energiabiztonsági kérdésekkel kapcsolatban".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×