eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A román elnöki hivatal által közreadott képen Alar Karis észt, Egils Levits lett,  Andrzej Duda lengyel, Klaus Iohannis román, Rumen Radev bolgár, Gitanas Nauseda litván és Novák Katalin magyar államfő a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfői csúcstalálkozóján a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. június 10-én.
Nyitókép: Alar Karis észt, Egils Levits lett, Andrzej Duda lengyel, Klaus Iohannis román, Rumen Radev bolgár, Gitanas Nauseda litván és Novák Katalin magyar államfő a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfői csúcstalálkozóján 2022. június 10-én. MTI/Román elnöki hivatal

Novák Katalin a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján: a béke a cél

A biztonság és a béke az első! – hangsúlyozza Facebook-posztjában Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára érkezett a román fővárosba.

"Megérkeztem a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára, Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnökök meghívására" - írta bejegyzésében Novák Katalin, emlékeztetve: a B9-ek - azaz a négy visegrádi ország, a három balti állam, valamint Románia és Bulgária - közötti konzultációt hét éve Lengyelország és Románia kezdeményezte, hogy a NATO régiónkban lévő tagállamai egységes képviseletet kapjanak a szövetségben.

A köztársasági elnök kiemeli: a mai államfői csúcson van miről beszélni, közös válaszokat kell találni a szomszédunkban zajló háborús kihívásokra.

"A biztonság és a béke az első" - hangsúlyozta az államfő.

Sikeres B9 találkozón vagyunk túl! A Bukaresti Kilencek által ma elfogadott nyilatkozat világosan és egyértelműen...

Posted by Novák Katalin on Friday, June 10, 2022

Novák Katalin pénteken felszólal a B9-konferencia plenáris ülésén, este pedig Klaus Johannis elnökkel lesz négyszemközti megbeszélése Bukarestben.

A Bukaresti Kilencek a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazzák

A Közép- és kelet-európai NATO-tagállamok, az úgynevezett "Bukaresti Kilencek" (B9) elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót, ugyanakkor a NATO keleti szárnya védelmének és elrettentő képességének tartós megerősítését szorgalmazzák - mutat rá a B9-ek pénteki, bukaresti államfői értekezletén elfogadott közös nyilatkozat.

A NATO keleti határvidékén található tagállamok a június végén Madridban tartandó NATO-csúcs előtt egyeztettek és fogalmazták meg közös elvárásaikat a védelmi szövetség új stratégiai koncepciójával kapcsolatban.

Joe Biden amerikai elnök a bukaresti regionális csúcs résztvevőihez intézett üzenetében arról biztosította a B9-eket, hogy az Egyesült Államok megvédi a NATO keleti szárnyát, megerősíti a régió energetikai biztonságát és együttműködik szövetségeseivel Ukrajna támogatása érekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×