eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mólónak csapódó hatalmas hullámot néz egy férfi New Orleansban 2020. június 7-én, a Cristobal trópusi vihar érkezése előtt. A New Orleans tengerparti vidékein élő közösségeket már korábban figyelmeztették, hogy hagyják el otthonaikat, mert nem tudni, hogy a várost védő gátrendszer mennyire képes ellenállni az erős viharnak.
Nyitókép: MTI/AP/Gerald Herbert

Tizenhét évvel a katasztrófa után elkészült az új árvízvédelmi rendszer

210 kilométer hosszú védgyűrűt úgy tervezték, hogy az akár kilenc méteres árhullámoknak is ellenálljon.

Tizenhét évvel a Katrina hurrikán után teljesen elkészült New Orleans árvízvédelmi rendszere. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója a szimbolikus átadóünnepségen elmondta, hogy ez volt az amerikai hadsereg műszaki parancsnokságának eddigi legnagyobb építési projektje. A folyamat "csaknem két évtized kemény munka, illetve helyi, állami és szövetségi szintű együttműködés eredménye" - tette hozzá.

A szövetségi kongresszus 14,5 milliárd dollárt biztosított a projekthez.

A déli Louisiana állam az elkészülés ütemében vette át a rendszer egyes részeit az elmúlt években - jegyezte meg a helyi média.

A karbantartás és az üzemeltetés költsége várhatólag közel 33 millió dollár lesz évente.

"New Orleans lakói megtapasztalták az anyatermészet legrosszabb oldalát, de a rendszer befejezésével a mérnöki, tervezési és hurrikánvédelmi megoldások legjava fogja védeni őket" - hangsúlyozta a kormányzó.

A rendszernek két része is van, amely a legnagyobb a maga nemében a világon: egy szivattyúállomás, illetve egy 2,9 kilométeres gát, amelyet a vihar által okozott áradások esetén le lehet zárni.

Az árvízvédelmi rendszer 2021-ben ellenállt az Ida hurrikán pusztításának, bár néhány, a rendszer által nem védett külvárost elöntött a víz.

Az atlanti hurrikánszezon június 1-jén kezdődik, és meteorológusok szerint mozgalmas időszak vár a térségben élőkre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×