eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sebesült ukrán katonák a luhanszki régióban fekvő Popaszna település kórházában 2022. május 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Megtörték az ukrán védelmet az oroszok Popasznánál

Hetek eredménytelen hadakozása után.

Hetek eredménytelen hadakozása után a hét végén az orosz erők egyértelmű sikert értek el a luhanszki front déli szakaszán: Popasznánál áttörték az ukrán védelmet, és elértek egészen Donyeck megye határáig, olvasható ki az Institute for the Study of War elemzéséből.

A 444.hu szerint ezzel az áttöréssel reálissá vált, hogy legalább visszafogott céljukat, Luhanszk megye egészének megszállását teljesítsék. A popasznai áttöréssel dél felől is körülzárhatják a legkeletibb, még ukrán kézen lévő várost, Sziverodonecket, amit észak és kelet felől is folyamatosan támadnak.

A keleti irányból indított rohamaikat ugyanakkor egyelőre sikerrel tartóztatták fel az ukránok Oszkolonivkánál, Purdivkánál, Szcsedriscsevénél. Északon viszont sikerült elfoglalniuk (a luhanszki) Rubizsnyét, és Bahmutnál, bár a települést nem szállták meg, de már tüzérséggel blokkolni tudják az egyetlen főutat, ami még összeköti Sziverodonecket Ukrajna többi részével.

(A nyitóképen: Sebesült ukrán katonák a luhanszki régióban fekvő Popaszna település kórházában 2022. május 10-én.)

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×