INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

fukusima

atomerőmű

sugárszennyezett

Futaba, 2017. november 21.A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató fukusimai atomerőművének megsérült 3-as reaktorblokkja, amikor a cég szakemberi végeznek rutinellenőrzést az erőműben, a Fukusima prefektúrabeli Futabában 2017. november 20-án. A 2011-es földrengést követően szigorítottak a biztonsági előírásokon, amikor a földmozgás előidézte áramszünet következtében a Fukusima-1-es atomerőmű hat reaktorblokkja közül háromban felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Döntés született a fukusimai radioaktív víz tengerbe engedéséről

Infostart / MTI

Előzetes jóváhagyását adta a japán atomenergia-hivatal, a végleges engedélyt társadalmi egyeztetést követően adhatják ki.

Előzetesen jóváhagyta a japán atomenergia-hivatal a 2011-es földrengésben megsérült fukusimai atomerőműben tárolt és kezelt, enyhén radioaktív víz tengerbe engedését.

A végleges engedélyt társadalmi egyeztetést követően adhatja ki a hivatal. A víz leengedése a tervek szerint jövő tavasszal kezdődik. Emellett az erőművet üzemeltető Tepcónak az érintett önkormányzatoktól is engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy megépíthesse a vízátemelő létesítményeket.

A kezelt vízből a trícium kivételével minden radioaktív anyagot kiszűrtek, a tervek szerint a Japánban megszabott határérték negyvenedére hígítják, és a parttól egy kilométerre engedik a tengerbe

csővezetéken keresztül. A hivatal szerint a terv biztonságos, környezeti kockázata pedig minimális.

A helyi halászok ellenzik a tervet, mert attól tartanak, hogy romlani fog termékeik megítélése, és a fogyasztók nem fogják megvásárolni az ott halászott halakat. Kína és Dél-Korea is hangot adott annak, hogy nem ért egyet a szennyvíz tengerbe engedésével. Tudósok arra figyelmeztettek, hogy egyelőre nem ismertek az alacsony dózisú, de hosszú távú tríciumkitettség élettani hatásai, és az izotóp szervezetbe kerülése az elfogyasztott hallal súlyosabb hatással lehet az emberi szervezetre, mintha csak a tengervízben van.

A japán kormány egymillió tonna felgyülemlett víz tengerbe engedését engedélyezte. A vizet a 2011-es baleset után a megolvadt reaktormagok hűtésére használták, és azóta talajvízzel és esővízzel is keveredett. A hatalmas mennyiségű folyadékot jelenleg mintegy ezer tartályban tárolják, amelyeket szeretnének elbontani, hogy újabb létesítmények épülhessenek a sérült erőmű végső leszereléséhez.

Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018