eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Futaba, 2017. november 21.A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató fukusimai atomerőművének megsérült 3-as reaktorblokkja, amikor a cég szakemberi végeznek rutinellenőrzést az erőműben, a Fukusima prefektúrabeli Futabában 2017. november 20-án. A 2011-es földrengést követően szigorítottak a biztonsági előírásokon, amikor a földmozgás előidézte áramszünet következtében a Fukusima-1-es atomerőmű hat reaktorblokkja közül háromban felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Döntés született a fukusimai radioaktív víz tengerbe engedéséről

Előzetes jóváhagyását adta a japán atomenergia-hivatal, a végleges engedélyt társadalmi egyeztetést követően adhatják ki.

Előzetesen jóváhagyta a japán atomenergia-hivatal a 2011-es földrengésben megsérült fukusimai atomerőműben tárolt és kezelt, enyhén radioaktív víz tengerbe engedését.

A végleges engedélyt társadalmi egyeztetést követően adhatja ki a hivatal. A víz leengedése a tervek szerint jövő tavasszal kezdődik. Emellett az erőművet üzemeltető Tepcónak az érintett önkormányzatoktól is engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy megépíthesse a vízátemelő létesítményeket.

A kezelt vízből a trícium kivételével minden radioaktív anyagot kiszűrtek, a tervek szerint a Japánban megszabott határérték negyvenedére hígítják, és a parttól egy kilométerre engedik a tengerbe

csővezetéken keresztül. A hivatal szerint a terv biztonságos, környezeti kockázata pedig minimális.

A helyi halászok ellenzik a tervet, mert attól tartanak, hogy romlani fog termékeik megítélése, és a fogyasztók nem fogják megvásárolni az ott halászott halakat. Kína és Dél-Korea is hangot adott annak, hogy nem ért egyet a szennyvíz tengerbe engedésével. Tudósok arra figyelmeztettek, hogy egyelőre nem ismertek az alacsony dózisú, de hosszú távú tríciumkitettség élettani hatásai, és az izotóp szervezetbe kerülése az elfogyasztott hallal súlyosabb hatással lehet az emberi szervezetre, mintha csak a tengervízben van.

A japán kormány egymillió tonna felgyülemlett víz tengerbe engedését engedélyezte. A vizet a 2011-es baleset után a megolvadt reaktormagok hűtésére használták, és azóta talajvízzel és esővízzel is keveredett. A hatalmas mennyiségű folyadékot jelenleg mintegy ezer tartályban tárolják, amelyeket szeretnének elbontani, hogy újabb létesítmények épülhessenek a sérült erőmű végső leszereléséhez.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×