eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Robert Kalinak szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatót tart a V4-ek belügyminisztereinek találkozóját követően a Belügyminisztériumban 2017. október 5-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szabadlábra helyezték a volt szlovák belügyminisztert

Indokolatlannak minősítette a vizsgálati fogságot, és szabadlábra helyezte Robert Kalinák volt szlovák belügyminisztert a szlovák legfelsőbb bíróság szenátusa - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.

Kalinákot április 23-án vették vizsgálati fogságba, pár nappal azután, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított ellene, illetve a korábbi miniszterelnök, Robert Fico és további két társuk ellen bűnszövetkezet létrehozásának gyanúja miatt.

A vádakat az érintettek elutasították, s Robert Fico - aki jelenleg a szlovák parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke - a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítését célzó, politikai indíttatású bosszúnak nevezte az eljárást.

Fico szerint azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején "hangosan beszélt"

a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke, Igor Matovic és a volt államfő, Andrej Kiska adócsalásairól.

Az eljárás megindítása után a vizsgálati szervek Robert Fico vizsgálati fogságba vételére is javaslatot tettek, ám erre csak azután kerülhetett volna sor, hogy a parlament is jóváhagyja. A főügyészség vonatkozó kérelmét - amelyet a mandátumbizottság ülésén a kormánykoalíció pártjainak képviselői támogattak - egy héten át tartó rendkívül heves vita után, a múlt héten végül elutasította a törvényhozás.

A szlovák legfelsőbb bíróság pénteki döntése, amely indokolatlannak minősítette Robert Kalinák vizsgálati fogságba vételét, egyidejűleg megalapozottnak minősítette az ellene indult eljárás indoklását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×