eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (k) Eduard Heger szlovák miniszterelnök (b2) és felesége, Lucia Hegerova (b) társaságában a felsőnémeti (Vysné Nemecké) szlovák-ukrán határátkelőnél tesz látogatást 2022. május 8-án.
Nyitókép: Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (k) Eduard Heger szlovák miniszterelnök (b2) és felesége, Lucia Hegerova (b) társaságában a felsőnémeti (Vysné Nemecké) szlovák-ukrán határátkelőnél tesz látogatást 2022. május 8-án. MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovák kormányfő: jó oldalra álltunk – de nem mindenki osztja a véleményét

Robert Fico, az ellenzék vezére legfőképp az orosz kőolaj vásárlásának leállítása ellen tiltakozik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobeszédet mondott a pozsonyi parlamentben.

„Szlovákia a jó oldalra állt az ukrajnai háború során. A teljes győzelemig támogatni fogja Ukrajnát” – mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy pozsonyi nagygyűlésen. A kormányfővel azonban nem mindenki ért egyet. Robert Fico, az ellenzék vezére legfőképp az orosz kőolaj vásárlásának leállítása ellen tiltakozik.

„Szlovákia ezúttal nem tétovázott” – mondta a pódiumon állva Eduard Heger szlovák miniszterelnök a Fejezzük be! címmel megrendezett pozsonyi nagygyűlésen. „Szlovákia megmutatta az egész világnak, hogy érti az életet, hogy szívesen fogadja a háború elől menekülő embereket” – fogalmazott a kormányfő, és hozzátette, büszke Szlovákia lakosságára. Martin Klus külügyi államtitkár a miniszterelnök szavait azzal egészítette ki, hogy Ukrajna Szlovákiáért is harcol.

„Az ukránok azért halnak meg, hogy az ország egy nap Európa része lehessen, amelynek mi is részei vagyunk, és amelyből egyesek ki akarnak szakítani bennünket”

– jelentette ki a külügyminisztérium államtitkára.

A kormánypárti állásponttal szembehelyezkedik Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke véleménye. Fico sajnálja ugyan, ami Ukrajnában történik, de szerinte ehhez Szlovákiának semmi köze, az ukránok pedig nem a szlovákokért harcolnak az oroszokkal. A korábbi háromszoros miniszterelnök

az orosz olajembargó kérdésében a magyar kormány elképzelését követné.

Elfogadhatatlannak tartja ugyanis, hogy az Európai Unió következő szankciós csomagjában az orosz kőolaj vásárlásának leállítása is szerepeljen. Úgy véli, ez gazdasági öngyilkosság lenne. A szlovák kormánynak szerinte az ország saját energetikai érdekeit kellene védenie, ahogy azt a magyarok teszik. „Ha a kormány nem tesz semmit, és enged az Európai Bizottság követeléseinek, ha nem teszi azt, amit a magyar kormány, tehát nem fog harcolni a saját energetikai érdekeinkért, akkor az emberek felkészülhetnek arra, hogy Szlovákiában a benzin és a gázolaj két eurónál is drágább lesz” – jelentette ki Robert Fico, aki ezért a hatósági ár bevezetését javasolja a benzinre és a gázolajra.

A Smer elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy kedden nem lesz jelen a parlamenti ülésteremben abban az időben, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fog beszélni a szlovák törvényhozás képviselőihez. Azt mondta, biztosan nem lesz ott, mivel nem hallgat egy olyan emberre, aki nap, mint nap hazudik. Robert Fico szerint minden, amit Zelenszkij mond, sérti Szlovákia érdekeit.

Volodimir Zelenszkijt kedden délután kapcsolták a pozsonyi parlamentben. Az ukrán elnök köszönetet mondott Szlovákiának a szolidaritásért és az Ukrajnának nyújtott segítségért. A képviselőhöz intézett beszédében további segítséget kért a védelmi ágazatban, a szankciók terén és Ukrajna európai perspektívájának támogatásában.

Arra kérte Szlovákiát, legyen Ukrajna hangja az Európai Unióban.

A parlamentben lévő képviselők állva tapsolták meg Zelenszkijt, miután befejezte beszédét. Robert Fico ígéretét betartva nem volt közöttük.

Nyitóképünkön Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (k) Eduard Heger szlovák miniszterelnök (b2) és felesége, Lucia Hegerova (b) társaságában a felsőnémeti szlovák–ukrán határátkelőnél tesz látogatást május 8-án.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×