eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Kalinak szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatót tart a V4-ek belügyminisztereinek találkozóját követően a Belügyminisztériumban 2017. október 5-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Törvénysértés menthette meg a volt szlovák belügyminisztert a börtöntől

Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség februárban indított eljárást Robert Fico volt belügyminiszter ellen az adóhatóság volt vezető alkalmazottja megvesztegetésének gyanúja miatt.

Szlovákiában a legsúlyosabb bűncselekmények felkutatásával foglalkozó Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA februárban indított eljárást Robert Kaliňák egykori szlovák belügyminiszter és Jozef Brhel oligarcha ellen.

A rendőrség tájékoztatása szerint azzal gyanúsították meg őket, hogy megvesztegették a Pénzügyi Intézet, vagyis a szlovák adóhatóság egyik vezető beosztású dolgozóját, František Imreczét, akinek kenőpénzt adták át a funkciójához kötődő feladat ellátásával kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint bérkiegészítésről volt szó, amiről a tárgyalásokon Imrecze többször is vallott. A bíróságon azt is megerősítette, hogy a készpénzt a pozsonyi Hilton Hotelben kapta meg.

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze márciusban vádat emelt az ügyben, de azt a Speciális Büntetőbíróság bírája áprilisban elutasította, és visszaadta az ügyésznek, elsősorban olyan eljárási hibák megállapítására hivatkozva, amelyek miatt sérült a védelemhez való jog. A főügyészség eleget tett Robert Kaliňák erre vonatkozó kérelmének, amelyet az ellene elkövetett jogsértés miatt nyújtott be. Jana Tökölyová szóvivő szerint

a Fico-kormány belügyminisztere elleni büntetőeljárás megindításának indoklásában nem szerepelnek olyan tények, amelyek igazolnák, hogy a gyanúsított volt a korrupciós ügy megszervezője.

Jozef Brhel javaslatát viszont elutasították.

Az exminiszter ellen a főügyészség a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusának értelmében szüntette meg az eljárást, amely lehetőséget biztosít a főügyésznek, hogy megsemmisítse a rendőrség vagy az ügyészség korábbi döntését, ha az eljárás során törvénysértésre került sor.

A vitatott paragrafust 2021-ben támadta meg az Alkotmánybíróságon parlamenti képviselők egy csoportja, idén januárban pedig az államfő. Érvelésük szerint a főügyész ilyen döntéseit már nem lehet felülvizsgálni, ezért jogkörrel való visszaélést eredményezhetnek. Ezért a paragrafus a jelenlegi formájában túlzott jogköröket biztosít a főügyésznek, amelyekkel beavatkozhat a bíróságok függetlenségébe.

Robert Kaliňák pártja, az ellenzéki Smer szerint az ellene folytatott eljárás megszüntetése megerősítette, hogy

egy tisztán politikai jellegű ügyről volt szó, amelynek nem volt valós alapja,

és csak egyetlen célja volt: a Smer politikai megkárosítása. Robert Fico pártja a közösségi médiába feltöltött bejegyzésben azt is megjegyezte, hogy folytatódik a jogállamiságért és a demokráciáért vívott harc.

Robert Fico politikai ellenfelei azonban úgy látják, az eljárás megszüntetése elfogadhatatlan beavatkozás az igazságszolgáltatásba vetett bizalomba, ami jelzi, mi vár az országra, ha a Smer győz a szeptember végi előrehozott parlamenti választáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×