eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő dolgozó telefonál, miközben a helyi lakosok sorban állva várnak koronavírus-tesztelésre Sanghaj nyugati részén 2022. április 4-én. A kínai hadsereg előző nap bejelentette, hogy katonai orvosokat és egészségügyi dolgozókat küldött Sanghajba a város mintegy 25 milliós lakosságának tesztelésére. Sanghajt az előző hét elejétől kezdve két szakaszban lezárták a vírus terjedésének megfékezésére.
Nyitókép: MTI/AP/Chen Si

Kína leginkább magának okoz problémát a szigorú járványkezeléssel

A belföldi gazdaságban okozzák a legnagyobb problémát a szigorú járványügyi intézkedések Kínában, de a hatásukat Európa is megérzi, különösen az autóiparban és az elektronikában – mondta a Portfolio makrogazdasági elemzője.

Az EU Kínai Kereskedelmi Kamarája által a múlt hónap végén végzett felmérés szerint az országban működő európai vállalkozások közel 60 százaléka mondta azt, hogy a korlátozások miatt csökkenti a 2022-es bevételi előrejelzéseit – adta hírül a Portfolio. A kamara közleménye szerint a csökkentések több mint fele 6-15 százalék körül mozgott.

Emiatt még az egyik legoptimistább gazdasági elemző is kizártnak tartja, hogy a 2022-re tervezett 5,5 százalékos növekedési célt Kína elérheti. Stephen Roach közgazdász szerint már annak is örülhetnek, ha elérik a 4 százalékos növekedést.

"Úgy gondolom, hogy Kína óriási nyomással néz szembe"

- mondta Roach, a Morgan Stanley volt ázsiai elnöke, aki jelenleg a Yale Egyetem vezető munkatársa.

Kína 2020 első negyedéve óta a legsúlyosabb koronavírus-járvánnyal küzd, a tömeges lezárások miatt a gazdaság szenved. A beérkező adatok nagyon kedvezőtlen képet festenek, a beszerzésimenedzser-index adatok a 2020 eleji állapotot idézik.

Zsoldos Ákos, a gazdasági portál makrogazdasági elemzője szerint már a kiskereskedelmi adatokon is látszik a gazdasági teljesítmény romlása. - 2020, tehát koronavírus válság megjelenése óta nem láttunk hasonló gazdasági károkat - mondta az elemző.

"A szolgáltató szektor sokkal nagyobb mértékben szenved, mint az ipar, ahol próbálják lazábban kezelni a járványügyi intézkedéseket"

- jelezte Zsoldos Ákos, aki példaként említette: a buborék üzemmódot különböző termelőegységeknek megengedik, tehát, ha meg tudják oldani, hogy a dolgozók ne érintkezzenek másokkal, akkor dolgozhatnak. Az ipari vállalatok arról számoltak be, hogy így a kapacitásukat 50-60 százalékon tudják tartani, ami sokkal több, mint amire a korábbi járványüzemmód képes volt. A szolgáltató szektor azonban Sanghajban és Pekingben nagyon szenved, gyakorlatilag be vannak zárva az éttermek, a mozik és szórakozóhelyek is.

Azt már Kínában is felismerték a döntéshozók, hogy ha most is úgy zárnak le mindent, mint korábban, akkor az óriási károkat okoz a gazdaságnak. Egyre több külföldi beruházó jelzi azt, hogy nem szívesen megy Kínába, ha ezek a karaténszabályok megmaradnak. Az elemző szerint például az autóiparban a beszállítói láncokon, az elektronikai eszközök gyártásánál már régóta a világpiacon is érezhető a Kínai gazdasági visszaesés, de jelen pillanatban úgy néz ki: elsősorban Kínában csapódik le ennek a hatásnak. A pekingi vezetők már nemcsak a lakosságon, hanem a világ irányítóin is érzik a politikai és gazdasági nyomást amiatt, hogy enyhítsenek a karanténszabályokon.

Zsoldos Ákos szerint a kommunista ország vezetőinek azt is figyelembe kell venni, hogy az egészségügyi kockázatok óriásiak, hiszen bár Kínában a fiatalabbak körében az átoltottság magas, az időseknél alacsony, és a kínai vakcinák sem annyira hatékonyak, mint a nyugati vakcinák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×