eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tüzérségi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: Jevhen Maloletka

Határozott lépést tett Oroszország a balti államokkal szemben – a háború csütörtöki hírei

Ukrajna javaslatot tett az orosz erőknek, válasz nincs. Kulcsfontosságú nap lehet a háborúban.

2022.04.21. 21:44

Megtalálja a vevőt az orosz olaj a szankciók dacára is – ezzel a trükkel

Egyre több tartályhajó fut ki az orosz kikötőkből a The Wall Street Journal szerint.

2022.04.21. 20:40

Rácz András: Mariupol bevétele olyan siker, amit már megünnepelhet Putyin a győzelem napján

Úgy tűnik, hogy az orosz titkosszolgálattól érkezhettek azok a téves információk, amelyek alapján végül Vlagyimir Putyin meghozta az Ukrajna elleni támadásról szóló döntést – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rácz András Oroszország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai-Védelmi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint azt csak a háború után évtizedekkel tudjuk majd meg pontosan, hogy miért villámháborút terveztek Kijev ellen és hogyan tudták ennyire elszámolni az ukrán ellenállás valós erejét.

2022.04.21. 20:15

Kitiltotta Mark Zuckerberget és az amerikai alelnököt Oroszország

Válaszul az amerikai szankciókra 29 embert tett beutazási tiltólistára Oroszország.

2022.04.21. 19:49

Brutális magasságban a gázolaj ára – annak, aki nem hatósági áron veszi

Csaknem 200 forint a különbség literenként a rögzített és a piaci ár között.

2022.04.21. 19:25

Meglepő bejelentés: Németország a jövő évtől már nem vesz orosz kőolajat

A külügyminiszter Rigában beszélt erről, de megerősítette, az orosz földgázimportról nem tud lemondani Berlin.

2022.04.21. 19:13

Egyre kevesebb menekült érkezik Budapestre

A fővárosi szállások 80 százalékos kihasználtságúak – mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

2022.04.21. 19:12

Segélykonvojt indít Kárpátaljára a Karitász

Újabb segélyszállítmányt indít Kárpátaljára az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja, a Katolikus Karitász pedig öt kisbusznyi tartós élelmiszert és gyógyszert küld a térségbe az ukrajnai háború miatt létrehozott ingyenkonyhák támogatására.

A kilenc kisteherautóból, kisbuszból álló konvoja péntek hajnalban indul Kárpátaljára.

A Katolikus Karitász öt kisbusznyi élelmiszert és gyógyszert indít Barabásról Munkácsra, Aknaszlatinára és Kőrösmezőre, az újabb adománnyal kárpátaljai ingyenkonyhákat támogatnak. (MTI)

2022.04.21. 18:20

Borogyankába látogatott a spanyol és a dán miniszterelnök

Nem fogjuk magára hagyni az ukrán népet – írta a Twitteren Pedro Sánchez.

2022.04.21. 18:09

Ukrajna felfegyverzése: Németország számára nincs tabu

Erről Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere beszélt.

2022.04.21. 17:55

A 13 milliót közelíti a menekültek száma

Az Oroszország indította háború miatt lakóhelyüket elhagyó, de belföldön maradók száma immár meghaladja a 7,7 milliót Ukrajnában – olvasható a kormányközi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legújabb felmérésében.

A külföldre távozott több mint 5 millió emberrel együtt a háború elől menekülők száma immáron közelít a 13 millióhoz. (MTI)

2022.04.21. 17:44

Hollandia 200 katonát küldene Romániába

Hollandia kétszáz katonával akar részt venni a NATO Romániában létesítendő harccsoportjában – tudatta a bukaresti védelmi minisztérium (MAPN). A felajánlásról szóló okiratot Roelof van Ees, Hollandia bukaresti nagykövete adta át Vasile Dincu román védelmi miniszternek.

A hivatalos bejelentést megelőzően a román lapok a New York-i székhelyű Aviation Analysis című lap értesülésére alapozva már megírták, hogy Hollandia annak a 11. légideszant dandárnak az ejtőernyőseivel vesz részt a NATO francia parancsnokság alatt Romániában felállítandó harccsoportjában, amely a Rapid Falcon 22 hadgyakorlaton is részt vett. Az amerikai lap szerint a holland katonák küldetése elvileg egy évre szól, és nyáron foglalják el új állomáshelyüket az erdélyi Nagysinken, ahol korában is jártak terepszemlén. Egy 85 tagú csapat várhatóan már májusban megérkezik, hogy előkészítse a tábort.

Vasile Dincu román védelmi miniszter korábban azt mondta: jelenleg csaknem négyezer külföldi (amerikai, francia, belga, német és olasz) katona van Romániában, ha pedig (a balti országok és Lengyelország után) Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is megalakulnak a márciusi NATO-csúcson bejelentett új harccsoportok, az már nem rotációs rendszerű küldetést jelent, hanem a NATO keleti szárnyának tartós megerősítését eredményezi, és ezáltal mintegy ötezerre emelkedik a Romániában állomásozó külföldi katonák száma. (MTI)

2022.04.21. 17:15

Csehország javítja a megrongált ukrán tankokat

A cseh fegyvergyártó vállalatok felajánlása nyomán elsőként a T-72-es tankok érkeznek majd, később más fegyvereket is visznek.

2022.04.21. 17:06

Ukrajnai háború: Brüsszel segítségét kéri kilenc ország, köztük Magyarország

Április végéig 14 pontot tartalmazó intézkedéscsomag-javaslatot terjesztenek az Európai Bizottság elé.

2022.04.21. 16:03

Ausztria már nem kér az orosz kőolajból

Gázembargó ugyanakkor nem várható.

2022.04.21. 15:56

Nem hallgatnak a fegyverek az ortodox húsvét idején sem

Az oroszok elutasították António Guterres, az ENSZ főtitkárának húsvéti humanitárius pauzára tett javaslatát – jelentette be Szerhij Kiszlica, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője.

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Dimitrij Poljanszkij kifejtette: a tűzszünet csak az ukránoknak kedvezne. Szerinte ez idő alatt seregeiknek lenne idejük átcsoportosulni és újabb fegyverszállítmányokkal megerősíteni magát. (Index)

2022.04.21. 15:48

Forma–1-es és teniszező nagyágyú is beszáll a Chelsea megvásárlásába

Csatlakoztak a Martin Broughton által vezetett csoporthoz, amely az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő és Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea megvásárlására tett ajánlatot.

2022.04.21. 15:08

Oroszország bezáratta a balti államok nagykövetségeit

Oroszország a kölcsönösség elve alapján elrendelte a területén működő lett, litván és észt konzulátusok bezárását és távozásra szólította fel a képviseletek alkalmazottait – közölte az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca bekérette Lettország, Litvánia és Észtország nagykövetét és közölte velük, hogy Szentpéterváron bezárja a három balti állam főkonzulátusát, Pszkovban pedig a lett konzulátust és az észt konzulátusi irodát.

Korábban ebben a hónapban Lettország és Észtország két-két orosz főkonzulátus bezárását rendelte el az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt, Litvánia pedig távozásra szólította fel az orosz nagykövetet. (MTI)

2022.04.21. 14:40

Vlagyimir Putyin: Mariupol "felszabadítása" sikeres volt - videó

Orosz álláspont szerint az Azovsztalban maradt mintegy kétezer ember ottléte nem fogja akadályozni a "békés élet" újraindítását a "felszabadított" városban. Kiderült, Oroszország az ukrajnai rendezésről bármilyen szinten kész megalapozott tárgyalásokat folytatni.

2022.04.21. 14:32

Büntetést szabott ki egy orosz bíróság a Google-ra

Egy orosz bíróság 11 millió rubelre (47,1 millió forintra) bírságolta a Google amerikai óriáscéget, amiért nem törölte az ukrajnai konfliktusról szóló hamisnak ítélt információkat és az ukrán "szélsőjobboldali" csoportok által készített YouTube-videókat - jelentette csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az összefoglaló szerint a Google azért kapta a bírságot, mert az orosz hatóságok szerint pontatlan adatok terjesztéséhez járul hozzá az ukrajnai orosz veszteségekről és a civil áldozatokról, valamint nem törli az ukrán szélsőjobboldali csoportok, így az ukrán Nemzeti Gárdába integrált, eredetileg szélsőséges, neonáci és ultranacionalista paramilitáris szervezetként alapított Azov ezred tartalmait.

A Google-t elmarasztalták közigazgatási jogsértés miatt, és két esetben 4 millió rubel (16,5 millió forint), illetve 7 millió rubel (29 millió forint) bírsággal sújtották - közölte csütörtökön a moszkvai Taganszkij kerületi bíróság.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, az offenzíva megindítása után elérhetetlenné tett több külföldi közösségi oldalt, köztük a Metához tartozó Facebookot és Instagramot is. A YouTube, bár egyre nagyobb nyomás alatt áll az orosz kormány részéről, továbbra is elérhető.

A RIA orosz hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy újabb eljárást indítottak a Google ellen, amiért az állítólag olyan videókat terjesztett a YouTube-on, amelyek oroszországi terrortámadásokra szólítottak fel. (MTI)

2022.04.21. 14:07

Lemondott a Lukoil elnöke

Vagit Alekperov idő előtt távozott és nem tartja meg igazgatótanácsi posztját sem a második legnagyobb orosz olajtársaságnál, a Lukoilnál - jelentette be a cég csütörtökön.

2022.04.21. 13:48

Ukrajna egy orosz-ukrán elnöki találkozó összehozásán dolgozik

A háborút a két államfő tárgyalása zárhatja le - mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója. Azt is mondta, az elhurcoltak visszatérését elérni egy újabb háború lesz.

2022.04.21. 13:38

További fegyverszállítmányokat ígértek Ukrajnának

Kijevbe látogatott a dán miniszterelnök és a spanyol kormányfő. Az ukránok bejelentették, hogy az oroszok intenzív ágyúzást indítottak Harkiv ellen. Civil áldozatok tömege lehet kijevi halottasházakban.

2022.04.21. 13:29

Orosz hadijelentés

Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által csütörtök délelőtt ismertetett hadijelentés szerint orosz és a luhanszki csapatok teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták az ukránok által megerősített Kremennaja falut. A tábornok szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán az ukrán hadfelszerelés és élőerő összpontosulásának 20 területére mért csapást, a rakétaerők és a tüzérség egységei 1001 katonai célpontot támadtak, a légvédelem pedig 13 drónt lőtt le.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 511 drónt, 140 repülőgépet, 106 helikoptert, 1046 tüzérségi löveget és aknavetőt, 254 föld-levegő rakétarendszert, 262 rakéta-sorozatvetőt, 2410 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, valamint 2259 speciális katonai járművet veszített. (MTI)

2022.04.21. 11:33

Vlagyimir Putyin új utasítást adott Mariupolról

Egy légy sem juthat át az orosz blokádon – adta parancsba az elnök.

2022.04.21. 11:08

Több busz elhagyta Mariupolt, újabb civil áldozatokra bukkantak

A dán és a spanyol kormányfő utazott Kijevbe tárgyalni.

2022.04.21. 08:45

Hivatalos állásfoglalás: államcsődben lehet Oroszország

Egyetlen menekülési útjuk maradat?

2022.04.21. 08:32

Novak Djokovic a sportolók büntetése ellen

A világsztár teniszező szerb Novak Djokovic szerint "őrültség" a wimbledoni döntés, mely szerint eltiltják orosz és fehérorosz játékosokat Oroszország ukrajnai inváziója miatt. A döntés két legfontosabb "sértettje" a férfi-világranglista második helyezettje, Danyiil Medvegyev, a nőknél pedig a negyedik helyen kiemelt fehérorosz Arina Szabalenka, a torna június 27-én kezdődik. "Mindig el fogom ítélni a háborút, soha nem fogom támogatni" - mondta Djokovic egy szerbiai tenisztornán. "Tudom, mekkora érzelmi traumát hagy maga után. Szerbiában mindannyian tudjuk, mi történt 1999-ben. A Balkánon számos háború volt a közelmúltban. (...) Ha a politika beavatkozik a sportba, az eredmény nem jó." (Reuters)

2022.04.21. 08:27

"Légkondistop"

Az olaszországi iskolákban és más középületekben a jövő hónaptól tilos 25 °C alatti hőmérsékletre állítani a légkondicionálást, segítve az országot az ukrajnai háború által súlyosbított energiaválság elkerülésében. (The Guardian)

2022.04.21. 08:10

Bő tízezren jöttek szerdán

Magyarország területére 2022. április 20-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5133 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5322 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 475 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. április 20-án 333 ember, köztük 147 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 21 ember, köztük 10 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.04.21. 08:09

Ebéd előtt vagy után...

„Ebéd előtt vagy ebéd után az Azovsztal teljes egészében az Orosz Föderáció ellenőrzése alá fog kerülni” – mondta egy nemrég közzétett, a Reuters által szemlézett videóüzenetben Ramzan Kadirov, az orosz csapatokkal vállvetve harcoló csecsenek vezére. (24.hu)

2022.04.21. 08:02

Mariupol: Ukrajna maga készül átvágni a gordiuszi csomót

Feltétel nélkül tárgyalnának a továbbiakról a folyamatosan bombázott városban Oroszországgal.

2022.04.21. 08:01

Charles Michel: Az EU mindent megtesz, hogy Ukrajna megnyerje a háborút

A politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy rendkívül nehéz lesz megváltoztatni a Kreml viselkedését. Az ENSZ-főtitkár nagy körutat tenne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×