eur:
396.04
usd:
369.62
bux:
70443.4
2024. június 25. kedd Vilmos
Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek nem hivatalos bresti talákozóján 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ukrajna felfegyverzése: Németország számára nincs tabu

Erről Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere beszélt.

Németország számára nincs tabu az Ukrajnának biztosított harckocsik és egyéb fegyverzetek terén – jelentette ki Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere Eva-Maria Liimets észt külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Tallinnban.

Annalena Baerbock újságírói kérdésekre válaszolva elmondta:

Németország jelenleg vizsgálja, hogy a rendelkezésére álló Marder páncélozott szállító harcjárműveknek és a Leopard harckocsiknak milyen karbantartásra van szükségük

ahhoz, hogy azokat Ukrajna rendelkezésére bocsáthassák.

Hozzátette, hogy az ukrán csapatoknak külön kiképzésre volna szükségük az ilyen fejlett hadfelszerelések szakszerű használatához, Berlin azonban kész finanszírozni e képzéseket is. "Egymilliárd eurót biztosítunk (Ukrajna számára), hiszen nem csak a következő napokkal és hónapokkal kell számolnunk, hanem a következő évekkel is Ukrajna védelmét, a jövőbeli szabad Ukrajnát illetően" – fogalmazott a német külügyminiszter.

Baerbock észak-európai látogatásának második napján arról számolt be, hogy szerinte az egyik legnagyobb probléma a Mariupolban kialakított humanitárius folyosók biztonságának fenntartása. Mint elmondta, Németország a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával közösen dolgozik azon, hogy "világossá váljék, az embereknek el kell hagyniuk a várost, és az orosz bombázásnak le kell állnia, hogy így az ártatlan embereket biztonságban ki tudják menekíteni (Mariupolból)".

A német külügyminiszter hangsúlyozta: Németország továbbra is mindent megtesz azért, hogy fegyverekkel és harci felszereléssel támogassa Ukrajnát.

A sajtótájékoztatón Eva-Maria Liimets, az észt diplomácia vezetője kijelentette, hogy az Oroszország ellen bevezetendő következő szankciós csomagnak feltétlenül tartalmaznia kell az energiahordozókra kivetett büntetőintézkedéseket is. Liimets szerint el kell érni, hogy "Oroszországnak olyan költséges legyen az Ukrajna elleni háború, hogy leállítsa a támadásokat". Ezért

az Európai Uniónak (EU) gazdasági szankciókat kell mérnie az orosz kőolaj- és gázszállításra is

– tette hozzá.

Mindeközben az észt parlament – Lettországot és Litvániát követve – megszavazta, hogy betiltsák a háborúban az oroszokat támogatónak és ezért jelképnek tartott "V" és "Z" betűk használatát az országban.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×