eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Átvizsgálják a romokat az Ukrajnát ért orosz támadásban megrongálódott ház körül a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Borogyankába látogatott a spanyol és a dán miniszterelnök

Nem fogjuk magára hagyni az ukrán népet – írta a Twitteren Pedro Sánchez.

Megdöbbenését fejezte ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és dán hivatali partnere, Mette Frederiksen az orosz hadseregnek tulajdonított atrocitások miatt a Kijev melletti Borogyanka településen tett látogatása alkalmával.

"Lesújtó (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) háborújának rémtetteit és szörnyűségeit látni Borogyanka utcáin. Nem fogjuk magára hagyni az ukrán népet" – írta Sánchez a Twitteren.

A spanyol miniszterelnök újabb 200 tonnányi, a dán kormányfő pedig további csaknem 83 millió eurónyi katonai segélyt helyezett kilátásba Ukrajnának.

A spanyol miniszterelnök közölte azt is, hogy Spanyolország a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) fel fogja kérni az esetleges orosz háborús bűncselekmények kivizsgálására, sőt, saját nyomozói csapatot is küld Ukrajnába.

Frederiksen a dán TV2 televízió újságíróinak nyilatkozva elmondta, hogy a mostani felajánlással a skandináv ország katonai támogatása 134 millió euróra emelkedett. Dánia ezenkívül kész támogatni további szankciókat Oroszország ellen, és további fegyvereket küldeni – tette hozzá.

Frederiksen mindemellett szólt a civilekkel szembeni "brutális túlkapásokról" is.

A két kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt Kijevben.

Borogyankában nem sokkal korábban, ukrán források szerint, két további tömegsírt fedeztek fel. A kijevi hatóságok azt állítják, hogy egyes holttesteken kínzások nyomait találták. Hírügynökségek megjegyezték, hogy a fővárosi térség legtöbb pusztítást elszenvedett településén elkövetett atrocitásokról szóló beszámolókat nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×