eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 19: A view of the destruction in the Ukrainian city of Mariupol under the control of Russian military and pro-Russian separatists, on April 19, 2022. (Photo by Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

Több busz elhagyta Mariupolt, újabb civil áldozatokra bukkantak

A dán és a spanyol kormányfő utazott Kijevbe tárgyalni.

Sikeresen elhagyta az ostromlott Mariupolt négy, civilekkel teli busz - mondta el Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Az evakuálás a nap folyamán folytatódik.

Elemzők szerint az Azovi-tenger partján fekvő, a háború előtt négyszázezres lélekszámú kikötőváros hamarosan orosz kézre kerül. Mariupolt közel két hónapja ostromolja az orosz hadsereg. A város utolsó védői - Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint mintegy kétezren - több száz civillel együtt az Azovsztal vas- és acélműben sáncolták el magukat. Az oroszok szabad elvonulást ígértek azoknak, akik leteszik a fegyvert.

Mariupol stratégiai fontosságú az oroszok számára: elfoglalása lehetővé tenné a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és az oroszbarát szakadár Donyec-medence között.

Újabb civil áldozatokat találtak

Eközben kilenc civil holttestére bukkantak szerdán a Kijev közelében fekvő Borogyankában. A holttesteken kínzás nyomai voltak láthatóak - állította a kijevi rendőrség csütörtökre virradóra. Andrij Nebitov rendőrkapitány a Facebookon azt írta: a civilekkel az orosz megszállók végeztek.

Elmondta: az egyik gödörben két 35 éves férfit és egy 15 éves lányt, míg a másikban négy férfit és két nőt találtak.

Nebitov szerint az orosz hadsereg szándékosan lőtt az ellenállást nem tanúsító civilekre.

Az ukrán vezetés azt állítja, hogy Borogyankában az oroszok civileket mészároltak le, amikor márciusban megszállva tartották a város.

A szintén Kijev környékén található Bucsában több száz civil vesztette életét az orosz megszállás alatt. A csapatok három héttel ezelőtt vonultak ki a térségből. Az ukrán vezetés a Nyugattal együtt elítélte az orosz katonák által elkövetett, szerintük a háborús bűncselekmény fogalmát kimerítő vérengzést. Moszkva következetesen tagadja, hogy hadserege polgári személyeket vagy létesítményeket támadott volna.

Két kormányfő érkezett Kijevbe

Csütörtök reggel Kijevbe érkezett Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Mette Frederiksen dán kormányfő, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - jelentette be a madridi kormány.

Sánchez szerdán azt mondta: célja, hogy közvetítse az ukrán elnöknek az Európai Unió és Spanyolország "rendíthetetlen, egyértelmű elkötelezettségét" a béke mellett.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×