eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Hivatalos állásfoglalás: államcsődben lehet Oroszország

Egyetlen menekülési útjuk maradt?

A devizakötvények kamatának rubelben fizetése államcsőddel érhet fel – mondta ki szerda este a Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC). Ez tűnik az első hivatalos állásfoglalásnak azzal kapcsolatban, hogy Oroszország esetleg államcsődben van, mivel nem teljesítette a fizetési feltételeket.

A CDDC a csődkockázati felárak (CDS) piacát szabályozza, akkor szokták a véleményét kérni, ha egy ország államcsőd közelében van – írja a Portfolio. A testület állásfoglalása alapján fizetik ki a CDS-eket azoknak, akik a csőd ellen biztosították magukat. Az állásfoglalást általában egy befektető szokta kérni. Most a CDDC véleménye után megkezdődhetnek ezek a kifizetések az orosz CDS-ek esetében.

Korábban az amerikai pénzügyminisztérium már utasította a JP Morgant, hogy ne vegyen részt az orosz devizakötvények kamatfizetésében, hasonlóan tesz a Citigroup is. Így az oroszok kénytelenek rubelben fizetni, hiszen a dollár alapú tranzakciót nem fogadják be.

Az oroszok egyetlen menekülési útja az lehet, hogy május 4-ig tart a kötvények 30 napos türelmi ideje, ha addig teljesítik dollárban a kamatfizetést, akkor megúszhatják az államcsődöt – teszi hozzá a gazdasági lap.

A Standard & Poor’s hitelminősítő már szelektív csődről beszél, szerintük a türelmi idő ellenére nem látják valószínűnek, hogy Oroszország mégis dollárban teljesítené a kötelezettségeit. A Virginiai Egyetem jogászprofesszora viszont arról beszélt a Bloomberg tudósítása szerint, hogy az orosz devizakötvények esetében szerepel egy olyan záradék, hogy az ország fizethet rubelben is, amíg a befektető megfelelő mennyiségű dollárt tud venni az így kapott összegből.

Vagyis a jelek szerint egy ideig még folytatódik a huzavona azzal kapcsolatban, hogy akkor most államcsődről beszélhetünk vagy sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×