eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
disassembled Russian tank close-up without elements on the body
Nyitókép: Bushmanov/Getty Images

Csehország javítja a megrongált ukrán tankokat

A cseh fegyvergyártó vállalatok felajánlották Ukrajnának, hogy megjavítják a harcokban megrongálódott vagy meghibásodott katonai felszereléseket, hadászati eszközöket, elsőként a T-72-es tankokat. A cseh védelmi minisztérium úgy tájékoztatott, hogy a javítást a Czechoslovak Group vállalat fogja elkezdeni. A tárca azt is közölte, hogy folytatja a speciális katonai eszközök szállítását Ukrajnába.

Csehország elsőként ajánlotta fel Ukrajnának, hogy elvállalja a háborúban megrongálódott haditechnika szervizelését. Jana Cechmajsterová, a cseh védelmi minisztérium szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a cseh vállatok az igényesebb javítások elvégzésére tettek ajánlatot az ukránoknak. „A kisebb javításokat az ukrán hadsereg és az ukrán hadiipar képes önerőből is elvégezni, mi elsősorban a komolyabban megrongálódott harci gépek és eszközök helyreállításában nyújtunk segítséget” – mondta a szóvivő.

A megállapodás értelmében elsőként a T-72 típusú tankok szervizelését végzik el a cseh fegyvergyártók, de a későbbiekben ez a szolgálatatás más katonai járművekre, fegyverekre is kiterjed. „A későbbiekben páncélozott járművek javítását is elvégezzük, és több céget is bevonunk ebbe a fajta segítségnyújtásba” – tájékoztatott a cseh védelmi tárca szóvivője.

Csehország emellett továbbra is nehézfegyverekkel segít az ukránoknak az oroszok ellen vívott háborúban. Szemtanúk beszámolói szerint a cseh vasúton rakétaelhárító rendszert szállítottak kelet felé. Michal Zdobinský, az ATM nevű harcászati magazin főszerkesztője a Cseh Televízióhoz eljuttatott fényképek és videófelvételek alapján azt mondta, hogy RM-70-es rakétavetők voltak a konvojban. A védelmi minisztérium annak tényét nem tagadja, hogy Csehország nehézfegyvereket is szállít Ukrajnába, de a részleteket taktikai és biztonsági szempontokra hivatkozva nem kommentálja.

Csehország ugyanakkor nemcsak fegyverekkel, hanem a menekültek befogadásával is segít. Eddig mintegy 296 ezer ukrán menekült kapott speciális tartózkodási vízumot az országban. Vít Rakušan belügyminiszter a Twitteren közölte, hogy jelenleg mintegy 310-320 ezer ukrán menekült – többségében nő és gyermek – tartózkodik Csehországban. A háború elől menekülő ukránokat a speciális vízum egyéves csehországi tartózkodásra jogosítja fel. Ennek alapján hozzájuthatnak a cseh egészségbiztosítók szolgáltatásaihoz, a különféle állami szociális segélyekhez, a gyerekek iskolába járhatnak, a felnőttek pedig munkát vállalhatnak.

Az oktatásügyi minisztérium adatai szerint e hónap közepéig a cseh óvodákba és az általános iskolákba mintegy 26 500 ukrán gyermek iratkozott be, jelentős részük a számukra megnyílt különleges osztályokba, ahol a tanítás a lehetőségek szerint az anyanyelvükön folyik. Petr Gazdík, oktatásügyi miniszter elmondta, hogy a cseh állami óvodarendszer mintegy 12 900, míg az általános iskolai hálózat mintegy 150 500 ukrán gyermek befogadására képes.

A Fiala-kormány a múlt héten különleges programtervezetet fogadott el, amelyben meghatározta az ukrán menekültek csehországi helyzetének megoldására irányuló legfőbb feladatokat. Ezek teljesítésére az állami költségvetésből mintegy 54 milliárd koronát – megközelítőleg 848 milliárd forintot – különítenek el. A kabinet arra számít, hogy a kiadások egy részét az Európai Unió megtéríti Csehországnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×