eur:
389.28
usd:
361.63
bux:
67932.93
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán lakosok gyújtóbombát készítenek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik terén 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: Stanislav Kozliuk

Üzemanyagtárolót semmisítettek meg az oroszok ukrán beszámolók szeirnt

Az oroszok azt állítják ukrán oldalról lőtték határőreiket.

Az orosz erők megsemmisítettek az éjszaka folyamán a kelet-ukrajnai Dnyipro közelében egy üzemanyagtárolót – jelentették a helyi ukrán hatóságok.

A légitámadás következtében hatalmas tűz keletkezett az üzemanyagtárolóban és egy közeli gyárban, a lángokat több mint nyolcórás küzdelem árán tudták eloltani a tűzoltók. A támadásban senki nem sérült meg – közölte Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Mikola Lukasuk, Dnyipropetrovszk megyei tanácsának vezetője azt állította, hogy az orosz bombázást kedden késő este hajtották végre Novomoszkivszknál, 25 kilométerre északkeletre Dnyiprótól. Lukasuk szerint az orosz hadsereg civileket vett célba, mert a támadás környékén nem voltak ukrán katonák.

Szerhij Gajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk régió vezetője azt mondta, remélik, szerdán öt humanitárius folyosó is megnyílik, hogy civileket tudjanak kimenekíteni több településről. Arra biztatják az embereket, hogy távozzanak, "amíg még biztonságban megtehetik, amíg még vannak buszok és vonatok".

"Mindenkit ki fogunk juttatni, ha az orosz erők hagyják. Mint látható, nem mindig tartják be a tűzszünetet" - írta Gajdaj a Telegramon. Közölte azt is, hogy a héten megrongálódott a vasúti összeköttetés a donyecki régió felé, a hibák kijavítása több órát vett igénybe. "Ez újabb figyelmeztető jel" - mondta Gajdaj.

Orosz tisztségviselők arról számoltak be szerdán, hogy az Ukrajnával határos Kurszk megyében

orosz határőrök felé nyitottak tüzet ukrán területről. A határőrök viszonozták a tüzet. Az incidensben orosz részről nem sebesült meg senki.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója szerint a sudzsai határátkelőnél kilőtt lövedékek nem érték el az orosz területet.

Múlt héten az orosz fél azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy két ukrán helikopter csapást mért a városi olajtárolóra a határ közelében fekvő Belgorodban, és a létesítmény kigyulladt.

Nyitóképünkön ukrán lakosok gyújtóbombát készítenek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik terén 2022. február 27-én.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×