eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
24 March 2022, Berlin: Robert Habeck (BĂźndnis 90/Die GrĂźnen), Federal Minister for the Economy and Climate Protection, speaks during the plenary session in the German Bundestag. As part of the budget week, the individual budgets for the economy and climate protection, health, justice and consumer protection, interior and home affairs, agriculture and food, and education and research will be debated in the 25th session of the 20th legislative period. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Földgázellátási válsághelyzet hirdettek Németországban

Egyelőre a legalacsonyabb szint lépett életbe – közölte német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter.

Németországban elővigyázatosságból kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét, mert nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat vezet be az Ukrajna ellen támadó háborút folytató orosz vezetés a földgázszállítások elszámolásáról – jelentette be a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter Berlinben.

Robert Habeck elmondta, hogy a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabbat rendelték el.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztériumban felállítanak egy válságstábot, amely folyamatosan monitorozza, szemmel tartja a földgázellátási helyzetet. Ezt a tevékenységet hetek óta folytatják már, a döntéssel csupán formalizálják a gyakorlatot.

A döntés közvetlen előzménye, hogy

csütörtökön ismertethetik Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a Kreml által barátságtalannak minősített országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét.

A miniszter hangsúlyozta: egyelőre biztosított a földgázellátás Németországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×