eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Micheál Martin, a Fianna Fáil ír centrista párt vezetője integet Dublinban 2020. június 27-én, miután a parlament miniszterelnökké választotta. A Fianna Fáil, a kereszténydemokrata Fine Gael és a Zöld Párt hárompárti koalíciós szerződését az előző nap hagyta jóvá a tagság, így megalakulhatott az új ír kormány, amelynek élén az ötéves mandátum első felében Martin, a második felében a Fine Gael vezetője áll majd.
Nyitókép: Aidan Crawley

Írország megijedt, és feladná semlegességét

Egy friss felmérés szerint az írek jelentős része a NATO-ba vágyik az Ukrajna elleni orosz háború nyomán. Általános a vélekedés, hogy a védelmi kiadásokat is növelni kell.

A Politico helyszíni tudósítása szerint a megkérdezettek 48 százaléka volt azon a véleményen, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt fel kell hagyni a hagyományos semlegességgel, és az országnak csatlakoznia kellene a NATO-hoz. A válaszadók mindössze 39 százaléka volt ellenkező véleményen, ami rekordot jelent a kérdés megítélésében. A felmérést ismertető Sunday's Business Post című lap felhívta a figyelmet arra, hogy erősen megváltozott az elmúlt évtizedekben nem először vitatott hagyományos semlegességi politika megítélése.

Hasonló közvélemény-kutatást januárban végeztek, akkor mindössze 34 százalék volt azoknak az aránya, akik a NATO-csatlakozást részesítették előnyben.

Az Ír Köztársaságnak a harmincas évekre visszatekintő semlegességi politikája azt is jelentette, hogy az ország kimaradt a második világháborúból. E kitartóan képviselt semlegesség számára azonban egyfajta tesztet jelentett, amikor Oroszország az év elején haditengerészeti gyakorlatot tartott Írország Atlanti-óceáni partjainál. Helyi katonai szakértők akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy

a rosszul felszerelt ír védelmi erők képtelenek voltak az orosz hadgyakorlat szoros nyomon követésére.

A többi között nem rendelkeztek a szükséges katonai radareszközökkel, sem a felderítésre alkalmas vadászgépekkel. Ehelyett egy két évtizedes múltra visszatekintő, Londonnal kötött titkos megállapodás rendelkezett mindössze arról, hogy a brit királyi légierő feltartóztathat minden fajta orosz katonai gépet az ír partoknál.

Az Ír Köztársaság éves katonai költségvetése 1,1 milliárd font, ami a legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban. Egy hivatalos bizottság februárban azt javasolta a kormánynak, hogy ezeket a kiadásokat legkevesebb 50 százalékkal növelje. Az említett felmérésből kitűnt az is, hogy az indítványt a megkérdezettek 59 százaléka támogatta, és mindössze 28 százalék foglalt ellene állást.

A Politico szerint a közvélemény-kutatásból ugyanakkor az is kitűnt: az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy az esetleges NATO-tagság vagy adott esetben egy európai uniós békeerőben való részvétel milyen kötelezettségekkel is jár. Amikor a kérdést úgy tették fel, vajon az országnak teljesen fel kellene-e hagynia a hagyományos semlegességi politikával, a megkérdezettek 57 százaléka nemmel válaszolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×